MBO City opent met oproep voor inhoudelijk leiderschap

Het was al enigszins te verwachten: de brief van minister Jet Bussemaker over kleinschalige mbo-colleges kleurde ook de opening van MBO City, het jaarlijkse evenement voor het mbo dat dit jaar door een recordaantal professionals bezocht wordt: 1.100.

De opening vond traditiegetrouw plaats in het Expotheater van CineMec Ede, een enorme filmzaal die afgeladen vol zat. ‘Grootschalig’, aldus dagvoorzitter Rob Trip, knipogend naar de brief, die de afgelopen dagen wisselende reacties kreeg. Zo reageerde de MBO Raad kritisch op de plannen van minister Bussemaker. ‘Ik heb me vooral gestoord aan de beeldvorming rondom de brief’, laat MBO Raad-voorzitter Jan van Zijl, de eerste gast op het podium, de zaal weten. ‘In de brief staat letterlijk het woord “leerfabrieken”. Terwijl de meeste opleidingen juist kleinschalig zijn en er volop contact is tussen student, docent en praktijkopleider.’

Herkenbaarheid
Minister Jet Bussemaker – zelf niet aanwezig in Ede in verband met een Kamerdebat over Cultuur – reageert via Skype op Jan van Zijl. ‘Het woord “leerfabrieken” heb ik gebruikt als beeld van hoe de buitenwereld tegen het mbo aankijkt’, vertelt ze. Aankomende studenten, hun ouders en het bedrijfsleven zien kolossale gebouwen, maar weten niet wat voor opleidingen daar gegeven worden. ‘Ik wil de menselijke maat en goed onderwijs gekoppeld zien aan herkenbaarheid. Ik wil niet dat scholen massaal gaan reorganiseren, maar wel dat ze nadenken hoe ze kwaliteit en kleinschaligheid kunnen invullen.’ De minister pleit voor ‘inhoudelijk leiderschap’, hetgeen betekent dat mbo-directeuren, in samenspraak met onderwijsteams, een inhoudelijke laag gaan vormen, tussen het College van Bestuur en de docenten in. Dit is géén extra managementlaag, benadrukt de minister. Het draait om de inhoud. ‘De afgelopen jaren is de kwaliteit in het mbo beslist verbeterd. Dat moeten we inzichtelijk maken.’

Persoonlijk verhaal
Na de woorden van de minister kregen de toehoorders direct een mooi persoonlijk verhaal te horen van ‘de menselijke maat’, inzichtelijk gemaakt in de vorm van een verhaal. Het verhaal is afkomstig van docent Nicole van Rijen (ROC Tilburg) en staat in ‘De Jeugd van Tegenwoordig’, de vandaag gepresenteerde bundeling van Stichting SBB met verhalen van docenten over die ene student die het werk zo betekenisvol maakt. Voor Nicole was dat Femke, een bijna drop-out die in haar klas kwam. ‘Ik haalde de hele trukendoos open om haar te motiveren, maar niets leek te lukken’, vertelt ze. Toch bleef ze doorgaan. Met een ‘vonk’ als resultaat: ‘Ze stond me toe haar te coachen’. De student werkt inmiddels in een kapsalon. ‘Supertrots op Femke’, is de titel van het verhaal. ‘Maar wij zijn supertrots op jou’, stelt Jan van Zijl. Om vervolgens Nicole een reischeque te overhandigen, omdat zij volgens de jury het mooiste verhaal heeft geschreven.

De openingsmanifestatie wordt afgesloten met welluidende zangklanken van studenten van ROC de Friese Poort. Op naar een mooie, inspiratierijke dag!