Mbo en hoger onderwijs mogen 1,5 meter vervroegd loslaten

De mbo-scholen mogen vanaf 30 augustus de 1,5 meter-regel loslaten. Studenten kunnen hierdoor het nieuwe schooljaar vrijwel normaal starten.

Het kabinet wijkt met dit besluit af van het advies van het OMT. Volgens dit advies is het pas op 19 september verantwoord om de beperkingen op scholen te laten vallen. Deze datum is gebaseerd op de datum waarop de laatste prikafspraken staan voor de groep jongeren van 18 tot 25 jaar, waarbij ook rekening is gehouden met de twee weken die nodig zijn om immuniteit op te bouwen. Volgens het kabinet is de datum van 19 september echter ongelukkig, omdat studenten dan de cruciale eerste schoolweken deels online onderwijs zouden moeten volgen. Om die reden heeft het kabinet besloten om, in afwijking van het OMT-advies, in het onderwijs de 1,5 meter al drie weken eerder, vanaf 30 augustus, te laten vervallen.

Mondkapjes

Door het loslaten van de anderhalve meter hoeven studenten en docenten binnen de school geen afstand meer te houden. Om het risico van deze vervroegde versoepeling te minimaliseren, gelden er voorlopig op het mbo (en ook in het hoger onderwijs) nog wel een aantal aanvullende maatregelen. Zo moeten studenten buiten de klas een mondkapje dragen. Ook moeten studenten regelmatig een zelftest doen en moeten scholen blijven werken met looproutes. De maximale groepsgrootte is voorlopig 75, voor het mbo betekent dat amper een beperking. Deze aanvullende maatregelen komen overigens exact overeen met het basisscenario, zoals het kabinet dit al in mei voor het nieuwe schooljaar schetste.

Opluchting

Studenten, docenten en bestuurders zijn over het algemeen heel blij met de versnelde versoepeling. Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad, noemt het kabinetsbesluit een ‘enorme opluchting’: ‘Hiermee kunnen we ál onze studenten weer op school normaal beroepsonderwijs bieden. En dat is belangrijk: voor hun resultaten én voor hun welzijn. Het mbo is méér dan een leeromgeving. Het is ook een leefomgeving, een ontmoetingsplek.’

Terechtwijzen

In een brief aan de schoolbestuurders vraagt minister Van Engelshoven de scholen om met de GGD in gesprek te gaan over de inzet van prikbussen bij de onderwijslocaties. Ook vraagt de minister de scholen om streng te handhaven: ‘Als onderwijssector krijgt u de ruimte die breder in de maatschappij helaas nog niet geboden kan worden. Dit betekent dat we een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om verantwoord en voorzichtig met deze ruimte om te gaan. Laten we gezond en veilig gedrag aanmoedigen, en iemand die zich niet houdt aan de richtlijnen terechtwijzen.’

Lees de brief aan de scholen over de versoepelingen

Lees ook: Basisscenario: 1,5 meter afstand na zomer niet meer nodig