De vraag naar vakmensen groeit snel, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Werkgevers bieden banen aan, maar jongeren doen er verstandig aan om eerst een opleiding af te ronden.
Werkgevers hebben een groeiende behoefte aan vakmensen. Volgens Michaël van Straalen, voorzitter van SBB, is het belangrijk studenten te motiveren om de kansen te grijpen die in het mbo voor het oprapen liggen: ‘Alleen dan kunnen we de groeipotentie in Nederland maximaal benutten.’
Afronden
Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, meent dat bedrijfsleven, onderwijs en overheid de gezamenlijke opdracht hebben om jongeren te enthousiasmeren voor het mbo. ‘Het mbo is de beste voorbereiding op de arbeidsmarkt’, zo stelt Heerts op de website van de MBO Raad. Hij voegt hieraan toe dat het belangrijk is dat jongeren een opleiding afronden alvorens zij de arbeidsmarkt opgaan. ‘Zestienjarige jongeren kunnen meteen aan de slag. Maar wanneer we weer economische tegenwind krijgen, is dit de eerste groep die buiten de boot valt. Mijn oproep aan werkgevers is daarom: gun deze jongeren, naast hun baantje, óók een beroepsopleiding.’
Kansen
Op de website van SBB is per regio en per opleidingsniveau te zien waar de kansen liggen. Jongeren op mbo-niveau 2 hebben bijvoorbeeld goede baankansen als zij kiezen voor een opleiding tot monteur mechatronica, logistiek medewerker of kok. Op niveau 3 is veel behoefte aan verzorgenden IG, verkoopspecialisten en begeleiders in de gehandicaptenzorg. Voor niveau 4 zijn verpleegkundige, manager retail en technicus engineering de beroepen met goede baankansen.
Leerbanen
Zoals al eerder aangekondigd groeit het aantal bbl-plekken weer. Volgens SBB zijn er in dit studiejaar zo’n 101.000 leerbanen.