Mbo-opgeleiden zeer gewild op de arbeidsmarkt

De vraag naar medewerkers met een mbo-opleiding groeit hard. In bijna de helft van de online-vacatures wordt op dit moment een mbo-opleiding gevraagd. Dat is een stijging van 9 procentpunt ten opzichte van 2015.

Dat blijkt uit onderzoek van de Intelligence Group. Uit dit onderzoek blijkt tegelijkertijd dat de vraag naar hoogopgeleid personeel daalt. Waar vier jaar geleden nog 47% van alle online-vacatures op hoogopgeleiden was gericht, is dat in de eerste helft van dit jaar nog maar 37%. Bij de mbo-opgeleiden is de ontwikkeling precies andersom: in 49% van de vacatures wordt een mbo-opleiding gevraagd.

Sectoren

Met name in de installatie- en onderhoudsbranche zijn mbo-opgeleiden zeer gewild. Op dit moment staan voor iedere kandidaat in deze sectoren gemiddeld veertien vacatures open. Maar ook de vraag naar klantenservicemedewerkers en productiemedewerkers is groot. Volgens Geert-Jan Waasdorp van de Intelligence Group, is de mythe dat veel mbo’ers worden opgeleid voor werkloosheid met de nieuwe cijfers ontkracht. In het Financieel Dagblad zegt hij: ‘Ook voor mensen die uitstromen bij administratieve en ICT-opleidingen is er werk genoeg. Denk alleen al aan de banken die jarenlang hebben gesneden in hun personeelsbestand maar nu weer heel veel mensen nodig hebben.’ Financiële instellingen staan te springen om personeel, onder andere vanwege de strenge controles op witwassen.

Groei

Volgens Rob Witjes van UWV groeit ook in de schoonmaak- en horecabranche het aantal vacatures snel. Hoewel de economische groei afvlakt, verwacht UWV dat er in 2020 in totaal 105.000 banen bij komen, een groei van 1,2%. In de regio’s Groot-Amsterdam en Flevoland is de groei het sterkst, in Drenthe, Noord- en Midden-Limburg het kleinst.

Gouden tijden

Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, is blij met het onderzoek: ‘De uitkomsten van het onderzoek bevestigen wat we natuurlijk al langer zien. De vraag naar goedopgeleide mbo’ers is dus ook online enorm.’ Hij waarschuwt wel voor de gevolgen van een economische crisis: ‘Het zijn nu gouden tijden voor mbo’ers. Maar dat is natuurlijk ook anders geweest. Vóór deze hoogconjunctuur sprak men nog niet zo trots over het mbo als nu. Maar het risico is groot dat het bij een nieuwe recessie weer omslaat. Daarom blijft scholing nodig ook na het behalen van een diploma.’