De MBO Raad roept studenten, werkgevers en organisaties als UWV op om voorzichtig te zijn met commerciële opleidingsinstellingen zonder betrouwbaar keurmerk. Dat zegt voorzitter Frank van Hout van de MBO Raad in reactie op een reportage van Reporter Radio.
In de reportage vertellen studenten dat zij gedupeerd zijn door een bedrijf dat niet-erkende beroepsopleidingen en cursussen aanbiedt in de zorg. Zij moesten soms duizenden euro’s betalen, zonder gedegen les te krijgen of zelfs een diploma te behalen. Tientallen mensen kwamen via het UWV in aanraking met het bedrijf. Het gaat om het Rotterdamse Quadrant Trainingen en Cursussen. Hoewel UWV aanvankelijk verklaarde al jaren samen te werken met Quadrant, bleek dat er niet-bevoegde docenten voor de klas stonden en dat examens steeds worden uitgesteld. Veel studenten hebben daardoor nooit een diploma behaald. Tijdens hun opleiding werkten sommige studenten in het thuiszorgbedrijf van dezelfde eigenaar, Quadrant Zorg. Daar zouden zij zorgtaken moeten uitvoeren zonder daar bekwaam in te zijn, zoals het verplegen van allerlei soorten wonden en zelfs het verstrekken van morfine.
Keurmerk
Er is in Nederland geen toezicht op de kwaliteit van private opleidingen die niet zijn verbonden aan een erkende school of brancheorganisatie. ‘Wij kunnen niemand verbieden om opleidingen aan te bieden, dat is een vrije markt in Nederland’, zegt Frank van Hout in de reportage. De MBO Raad doet daarom een oproep aan studenten, werkgevers en organisaties als het UWV om goed op te letten op keurmerken voor zij met zo’n aanbieder in zee gaan. Als een opleider geen keurmerk heeft zoals dat van de NRTO, de brancheorganisatie van private opleiders, raadt de MBO Raad samenwerking af: ‘Ik zou zeggen: doe het niet’, aldus Van Hout.
Beluister hier de uitzending van Reporter Radio
Update: Inmiddels hebben enkele fracties Kamervragen over deze kwestie gesteld aan minister Van Engelshoven