Het is voor werkgevers en werkzoekenden belangrijk dat er een heldere regionale infrastructuur is voor bij- en omscholing. Bij de nieuwe ‘sectorale ontwikkelpaden’ moeten volgens de MBO Raad de publieke mbo-scholen daarom een grote rol spelen. De koepelorganisatie wil een wettelijke opdracht voor mbo-scholen om scholing te verzorgen voor werkenden en werkzoekenden.
Dit jaar start een nieuwe scholingssubsidie, die voor de sectorale ontwikkelpaden. Met deze subsidie wil het kabinet gericht personeelstekorten in cruciale sectoren aanpakken. Het is de bedoeling dat sectoren in beeld brengen welke functies er binnen het werkveld zijn. Voor de sector kinderopvang gaat het bijvoorbeeld om functies als pedagogisch medewerker, medewerker voor- en vroegschoolse educatie of teamcoördinator. Wie wil gaan werken in de kinderopvang kan zich gericht gaan scholen voor een van de functies. Ook kunnen werknemers voor zichzelf een ‘ontwikkelpad’ ten doel stellen.
Diploma
De MBO Raad is positief over de nieuwe scholingssubsidie, zo blijkt uit een reactie in het kader van een internetconsultatie. Wel waarschuwt de koepelorganisatie dat het diplomagericht opleiden centraal moet blijven staan. Bij korte opleidingen die zijn gericht op snelle inzetbaarheid blijft het gevaar bestaan van werkloosheid. Duurzame arbeidsparticipatie wordt het beste bevorderd door het behalen van een startkwalificatie via een volwaardig diploma. De BBL-route is daar zeer geschikt voor. ‘Deze leerweg kan en moet in onze ogen als eerste worden benut’, zo schrijft de MBO Raad.
Leeroverzicht
Het is de bedoeling dat op de overheidswebsite www.leeroverzicht.nl de opleidingen te vinden zijn die werknemers kunnen volgen in het kader van de nieuwe regeling. Volgens de MBO Raad is deze website nog niet geschikt om het noodzakelijke maatwerk te leveren. Voor mbo-scholen zou bovendien het uploaden van het scholingsaanbod op dit moment technisch niet goed mogelijk zijn. De brancheorganisatie pleit er dan ook voor om de eis om opleidingen in leeroverzicht te plaatsen te schrappen.
Wettelijke opdracht
In de ideale wereld die de MBO Raad zich voorstelt krijgen de mbo-scholen de wettelijke opdracht om scholing te verzorgen voor werkenden en werkzoekenden. Op die manier kan de publieke infrastructuur het meest effectief benut worden. Ook zou de overheid zoveel mogelijk moeten aansturen op diplomagericht scholen. Pas als dat niet haalbaar is, komen opties als certificaten en verklaringen in beeld. Die moeten dan wel voor werkgevers en werknemers herkenbaar zijn. ‘Anders ziet niemand door de bomen het bos meer’, aldus de MBO Raad.
Lees hier de volledige reactie van de MBO Raad