Mbo’ers zijn straks formeel ook student

Minister Ingrid van Engelshoven wil dat mbo’ers straks officieel studenten genoemd worden. De minister kondigde dit aan tijdens de uitreiking van de JOB-monitor.

De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) is blij met het voornemen van de minister. ‘Dit betekent eindelijk gelijke behandeling van mbo’ers ten opzichte van andere studenten’, aldus voorzitter Roosmarijn Dam. ‘Deze verandering is geen woordspelletje. De wetswijziging gaat er hopelijk toe leiden dat mbo’ers van dezelfde voordelen kunnen genieten als alle andere studenten’. JOB ziet de naamswijziging als een eerste stap naar meer maatschappelijke waardering voor het mbo.

Term niet dekkend
Het voornemen van de minister was een dag eerder ook al in een brief aan de Tweede Kamer opgenomen. In die brief schreef Van Engelshoven: ‘Jongeren in het mbo geven aan ook als student aangesproken te willen worden. Ik wil aan deze wens tegemoet komen, ook omdat de huidige term deelnemer niet dekkend is voor de positie van mbo-studenten’.

Voordelen
In de Wet educatie en beroepsonderwijs (Web) wordt consequent de term ‘deelnemer’ gebruikt. De reden hiervoor was destijds dat naast jongeren ook volwassenen op een ROC cursussen volgen. De wijziging van de Web zal op zijn vroegst pas in 2020 plaatsvinden. Omdat de wetswijziging op zich laat wachten, doet de minister een beroep op organisaties om hun beleid nu al aan te passen. ‘Heet mbo’ers nu al een hartelijk welkom. Kijk of je hen ook de voordelen al kunt geven”, zegt Van Engelshoven.