Het aantal mensen dat met een diploma uit het hoger onderwijs voor een mbo-studie kiest, neemt toe. In 2024 ging het om ruim zevenhonderd studenten.
Dat schrijft De Telegraaf op basis van cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). In 2024 kozen 719 studenten met een bachelor-diploma (hbo of universiteit) alsnog voor een mbo-studie. Dit aantal stijgt de laatste jaren geleidelijk. In 2022 ging het om 610 studenten.
Loodgieter
In De Telegraaf komt een voormalig beleidsmedewerker van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan het woord. Twee jaar geleden maakte hij een opmerkelijke switch: hij verruimde zijn kantoorbaan voor een baan als installateur. Hij had genoeg van de kantoortuin. Waar hij vroeger contact onderhield met diplomaten, onderhoudt hij nu verwarmingsketels.
Zorgen
Uit onderzoek van Ipsos in opdracht van de MBO Raad blijkt dat veel Nederlanders zich zorgen maken over het tekort aan vakmensen. Ruim negentig procent van de Nederlanders beschouwt dit tekort als een groot probleem. Evenveel mensen vinden dat er meer moet worden gedaan om jongeren enthousiast te maken voor een beroepsopleiding.
Ommezwaai
‘De resultaten laten zien dat de tijd rijp is voor een grote ommezwaai,’ zegt Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad. ‘Nederlanders erkennen het cruciale belang van vakmanschap voor onze samenleving. Zonder vakmensen komt ons land tot stilstand.’
Publieke opdracht
Voor Tekin is het opinieonderzoek aanleiding om opnieuw te pleiten voor meer investeringen in volwassenenonderwijs: ‘Als mbo kunnen wij studenten breder opleiden, met vaardigheden die hen wendbaar maken in een snel veranderende arbeidsmarkt. Met een publieke opdracht voor Leven Lang Ontwikkelen kunnen we bovendien ook al werkende vakmensen bij- of omscholen. Vakmanschap is harder nodig dan ooit, zorg dat het mbo de vakmensen kan opleiden die Nederland zo hard nodig heeft.’
Lees hier meer over het onderzoek van Ipsos I&O