Meestertitel voor restauratieschilder

Schildersvakschool Cibap (Zwolle) biedt talentvolle studenten de kans zich te ontwikkelen tot meester. Volgens minister Bussemaker, vandaag op werkbezoek bij Cibap, is dit een goed voorbeeld van excellent vakmanschap.

Het Cibap is één van de 65 mbo-scholen die dit jaar met een excellentieprogramma zijn gestart. Binnen zo’n excellentieprogramma krijgen ambitieuze leerlingen de kans zich verder te specialiseren. Minister Bussemaker stelt de komende vier jaar een bedrag van in totaal bijna € 100 miljoen beschikbaar voor excellentieprogramma’s.

Restauratieschilder
Bij het werkbezoek ontmoette minister Bussemaker studenten die leren voor meester restauratieschilder. Ze kreeg uitleg van Annette Hoolsema (zie foto), die onlangs een aanmoedigingsprijs gewonnen heeft van de Studieclub Schilders voor het schilderen van een tromp l’oeil (schijn bedriegt). Bij de opleiding restauratieschilder werkt Cibap nauw samen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Volgens minister Bussemaker een goede zaak: ‘Nederland staat bekend om het vele culturele erfgoed en daarom is het belangrijk dat er vakbekwame restaurators opgeleid worden om deze kunstwerken te blijven onderhouden’.

Vakspecialisten
Volgens minister Bussemaker is het belangrijk dat talentvolle mbo-studenten, net als in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het hoger onderwijs, de mogelijkheid krijgen een ambitieus onderwijsprogramma te volgen. ‘Met talentenprogramma’s inspireren en motiveren we meer jongeren om zich te specialiseren tot vakspecialist en geven we uitblinkende vaktalenten de kans om verder door te groeien in hun vakgebied,’ aldus Bussemaker.