Het onderwijs in Nederland gaat door, zelfs tijdens een pandemie. Met dank aan de inzet van vele hardwerkende docenten, ICT-afdelingen en het wonderprogramma ‘Microsoft Teams’.
Van basisschool tot universiteit: heel onderwijzend Nederland doet sinds enkele weken noodgedwongen ervaring op met afstandsonderwijs. Hoewel mbo-opleidingen heel praktisch zijn, gaat ook daar het onderwijs zoveel mogelijk door. Verreweg de meest gebruikte applicatie daarbij is Microsoft Teams. In korte tijd vindt er in het onderwijs een ware revolutie plaats. Ook na de coronacrisis zullen docenten daar zeker baat bij hebben.
Trainingen
Frans Roovers, docent aan de opleiding Kunst, Theater en Media van het Vista College, heeft al langer ervaring met Microsoft Teams. Als onderwijsadviseur bij Zuyd Hogeschool verzorgt hij trainingen over videolessen. Hij kan in deze periode zijn collega’s dan ook tal van praktische tips geven, zoals: ‘Beperk je instructie tot een half uur, anders zakt de aandacht weg’. Roovers neemt zijn petje af voor collega’s die nu plotseling online-onderwijs moeten verzorgen. In De Limburger zegt hij: ‘Ik ben hier redelijk goed in thuis. Maar er zijn collega’s voor wie dit de eerste keer is. Gelukkig wordt iedereen bij Vista goed geholpen door coaches en onderwijsadviseurs’.
Voordelen
Iemand die ook al langer ervaring heeft met afstandsonderwijs, is Dirk Megens. De populaire rekendocent is bekend via zijn YouTube-kanaal ‘Meneer Megens’. Ook hij is enthousiast over de mogelijkheden: ‘Via Microsoft Teams overleggen we onderling met docenten, maar bieden we ook lessen aan. Leerlingen kunnen dus live lessen volgen maar ook video’s bekijken die wij van te voren hebben opgenomen. Ik probeer de lessen zo boeiend mogelijk te houden en ga veel de interactie aan. Sommige studenten zeggen zelfs dat ze zich beter kunnen concentreren dan in de klas.’ Ook volgens Frans Roovers heeft online onderwijs belangrijke voordelen boven regulier onderwijs: ‘Er is veel meer interactie opeens. Heel mooi om te zien.’
Meer informatie: Kennisnet en saMBO-ICT verzamelen informatie over onderwijs op afstand in het mbo. Wie vragen heeft over onderwijs tijdens de coronacrisis kan terecht bij het corona-meldpunt van de MBO Raad.