Minder uitval mbo’ers na eerste jaar hbo

Mbo-gediplomeerden die doorstromen naar het hbo, doen het beter dan voorgaande jaren. Het percentage uitvallers na één jaar studie ligt ruim 3 procent lager dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Vereniging Hogescholen.

Hoewel mbo-doorstromers nog steeds de grootste groep uitvallers na het eerste jaar op het hbo vormt, is er duidelijk een daling waarneembaar. In 2013 lag het aantal uitvallers nog op 23 procent, tegenover 19,8 procent nu. De uitval van studenten afkomstig van de havo ligt met zo’n 13% aanmerkelijk lager. Van de jongeren die van het vwo komen valt nog geen 7% uit na het eerste studiejaar. Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, is blij met de cijfers: ‘Het is goed om te zien dat de inspanningen voor betere doorstroom van mbo naar hbo effect hebben. Al blijft de uitval van mannelijke studenten die van het mbo komen een punt van aandacht.’

Diploma
Als het gaat om het behalen van een hbo-diploma doen havisten het wat beter dan mbo’ers. Na acht jaar heeft ongeveer 70% van de studenten met een havo-opleiding het diploma behaalt, tegenover zo’n 60% van de studenten met een mbo-vooropleiding. Opvallend is dat mbo-doorstromers veel minder vaak wisselen van opleiding na één jaar. Dit gebeurt bij mbo’ers slechts in zo’n 15% van de gevallen, tegenover zo’n 22% bij havisten.

Lees hier alle feiten en cijfers

Lees ook: Minder uitval mbo’ers in eerste jaar hbo