Minister Dijkgraaf op bezoek bij Zone.college Zwolle

Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, bracht maandag 21 maart een werkbezoek aan het Zone.college in Zwolle. De minister sprak uitgebreid met studenten, docenten en werkgevers.

De minister werd verwelkomd door Karin Pullen, voorzitter van het College van Bestuur van Zone.college, en Jules Leliveld, voorzitter van de studentenraad. Dijkgraaf nam onder andere een kijkje in de kas van de opleiding Teelt & technologie. Ook bezocht hij een praktijklokaal van het Groene Lyceum.

Virtuele graafmachine

De minister was onder de indruk van de technische mogelijkheden binnen het ‘Green Mobile Education Centre’. In dit mobiele klaslokaal kunnen studenten met behulp van augmented reality oefenen met allerlei werkzaamheden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in een dragline virtueel sloten te graven. Projectleider Leny Janssen: ‘We zijn de eerste onderwijsinstelling die hierin 3D-lesmateriaal aanbiedt.’ Omdat de technische ontwikkelingen elkaar in hoog tempo opvolgen,  worden de leermiddelen in het virtuele klaslokaal voortdurend uitgebreid en vernieuwd.

Grote vraag

Tijdens het werkbezoek ging de minister ook in op de groeiende tekorten op de arbeidsmarkt. Hoe zorgen we ervoor dat voldoende jongeren opleidingen kiezen waar de maatschappij behoefte aan heeft? Dit speelt bijvoorbeeld bij de opleidingen Voeding & technologie en Teelt & technologie. Docent Bertus Boer: ‘Bedrijven staan in de rij voor studenten die de opleiding hebben afgerond. Er is zoveel vraag dat we graag meer studenten zouden opleiden.’

Uitdaging

Volgens minister Dijkgraaf is het een uitdaging om ervoor te zorgen dat studenten opleidingen volgen waar de samenleving behoefte aan heeft: ‘De maatschappij heeft deze mensen nodig. We zien dat ook bij sectoren als zorg en techniek. Maar tot nu toe kiezen te weinig jongeren voor een toekomst in die richting. Hoe kunnen we ze helpen om daar naartoe te gaan? Misschien moeten we meer aan voorlichting doen.’ Dijkgraaf was in ieder geval te spreken over de manier waarop het Zone.college hiermee omgaat. De school probeert binnen de opleiding studenten langzaam te trechteren naar een kansrijke toekomst. Dat is volgens de minister van groot belang, want: ‘We krijgen de grote maatschappelijke uitdagingen niet van de grond als we niet voldoende mensen hebben die daarin gaan werken.’