Van Engelshoven: ‘Hoger is niet altijd beter’

‘Een hogere opleiding is niet altijd beter. Het is vooral belangrijk dat ieder kind op de juiste plek terechtkomt.’ Aldus minister Ingrid van Engelshoven in een TV-uitzending van Human over het mbo.

In een uitzending van het programma ‘De publieke tribune’ gaat minister Ingrid van Engelshoven uitgebreid in gesprek met studenten en docenten. Uitgangspunt van het programma is het imago van het mbo. ‘Het imago is natuurlijk niet om over naar huis te schrijven’, stelt presentator Coen Verbraak. Maar volgens Van Engelshoven wordt het imago van het mbo de laatste jaren steeds beter: ‘Er is steeds meer waardering voor het mbo. Het belang van vakmanschap wordt steeds meer erkend’. Zij pleit er dan ook vooral voor om op te houden te praten over het negatieve imago van het mbo.

Achterstanden

In de uitzending wordt vervolgens vooral aandacht besteed aan het deel van de mbo-leerlingen dat met grote achterstanden te maken heeft. Volgens docent en televisiemaker Karim Amghar hebben met name de grootstedelijke mbo-scholen te maken met jongeren met grote maatschappelijke problemen. Op deze scholen houden docenten amper tijd over om aandacht te besteden aan onderwijs. Om hier iets aan te doen, zouden docenten in de grote steden extra betaald moeten worden. Minister Van Engelshoven noemt dit een interessant idee, maar vindt dat hier in de eerste plaats de schoolbestuurders aan zet zijn.

Sorteermachine

Het Utrechtse gemeenteraadslid Mohammed Saiah, zelf voormalig mbo-student, pleit ervoor iets te doen aan de sorteermachine die het Nederlandse onderwijs is. ‘Nu krijg je op 12-jarige leeftijd te horen dat je bij een goede score naar het vwo gaat en bij een mindere score naar het vmbo.’ Minister Van Engelshoven is het daarmee eens: ‘Hoger is niet altijd beter. Het is vooral belangrijk dat ieder kind op de juiste plek terechtkomt.’ Maar voor een stelselwijziging voelt zij niets: ‘Het systeem iedere keer op de schop nemen, helpt niet. Dat zorgt er vooral voor dat er veel energie verloren gaat.’ Wel vindt zij het belangrijk dat jongeren de kans krijgen om te stapelen: ‘We maken stapelen voor wie dat wil mogelijk. Maar het beroepsonderwijs zelf is een prima plek om een vak te leren.’

Bekijk hier de volledige uitzending van ‘De publieke tribune’, opgenomen bij het ROC Mondriaan in Den Haag.