Nederlanders op koers bij WK voor beroepen

Het WK voor beroepen is in Abu Dhabi van start gegaan. Ruim 1.300 deelnemers uit 77 landen strijden in 51 wedstrijden om de wereldtitel.

Expert Nick Lamutalata (Deltion College) is heel tevreden over de start van Ivi Bruls (Arcus College). ‘In de aanloop naar het WK was het lastig dat we op afstand zaten: Zwolle en Heerlen liggen nu niet eenmaal naast elkaar.’ Toch konden ze de voorbereiding de afgelopen maanden goed realiseren via skype en email. ‘Ivi is een rustige meid die gedisciplineerd aan haar opdrachten werkt, dus dat ging goed. Dat bleek gisteren ook bij de eerste competitiedag. Opstarten is altijd moeilijk, alle indrukken van zo’n groot event komen op je af. Bovendien is het vooral kijken of alles goed geregeld is, of alle materialen en aansluitingen er zijn. Vervolgens goed de opdracht(en) lezen. Maar dat heeft Ivi goed gedaan. Nu op naar de tweede competitiedag vandaag.’

Topsport
Bart Jaminon begeleidt kandidaat Rens Vlemmings (Roc Ter AA) in de wedstrijd ICT-beheer. ‘De specialiteit van Rens kwam op de eerste dag gelijk aan bod en dat levert hem een voorsprong op plus een vertrouwensboost. Hij had helemaal geen zenuwen en kon na het Linux onderdeel gelijk door met de onderdelen Cisco en Linux. Een nieuw troubleshooting programma zal een uitdaging worden, omdat niemand weet hoe dat er uit gaat zien. Maar daar is op getraind en onze studenten zijn goed in analytisch denken.’ Dit is ook een van de zaken waarom vakwedstrijden goed zijn voor het mbo. Jongeren worden uitgedaagd om nog beter te worden in hun vak. In Abu Dhabi tijdens WorldSkills is dat verheven tot topsport. Er zijn 28 mbo-studenten die daar de Nederlandse eer hoog houden.