Next stop: Brabant

COLUMN | Op donderdagochtend 23 maart pak ik vanuit het zonnige zuiden (Noord-Brabant) de trein naar Amsterdam. Onderweg kijk ik op mijn telefoon naar een live-uitzending van ‘Goedemorgen Nederland’. Ik hoor Leraar van het Jaar Dimitri van Dillen vertellen over passie, trots en vakmanschap en weet dat hij het over het mbo heeft. Vanaf station Amsterdam RAI vervolg ik mijn wandeling naar de RAI zelf. Buiten is het al een drukte van jewelste. Bussen vol vo-studenten en begeleiders verzamelen zich voor de ingang om deel te nemen aan de LOB Experience.

Nadat ik mijn badge heb opgehaald bij de balie neem ik een kijkje in de hal waar de vakwedstrijden op het punt van beginnen staan. Maar niet dan nadat er door beide ministers van onderwijs het startschot is gegeven in een speech waarin ze het belang van deze wedstrijden benadrukken. Mijn taak deze dagen is het als razende reporter dit belang op video te vangen. Inmiddels is mijn collega reporter Dimitri vanuit Hilversum gearriveerd en kunnen we samen op pad.

Persoonlijk heb ik speciale aandacht tijdens deze dagen voor mijn student Este. Ik ken de route die ze heeft moeten afleggen om hier in de finale te mogen staan. Van de kwalificatie bij ROC Nijmegen en de halve finale bij het Deltion College naar de finale in Amsterdam. Aan de voorbereiding heeft het niet gelegen; haar fanatisme was te prijzen. In de periode voor de finale las ze vakbladen en nieuwsbrieven, belde ze met oud-deelnemers voor tips en adviezen en bevroeg ze haar vakdocenten hoe ze dingen het beste kon aanpakken. Ik kende haar altijd al als een serieuze en hardwerkende student, maar ze ging nu nog een stapje verder. Dit is blijkbaar wat vakwedstrijden met een student doen.

Samen met Dimitri spreek ik deze dagen verschillende collega-docenten. We zien dat ook zij een stapje extra zetten. Normaal gesproken halen ze, meestal in hun eentje, in het (praktijk)lokaal het beste uit studenten. Tijdens deze dagen kunnen ze de vruchten van hun inzet meten, als hun studenten het opnemen tegen toppers uit het hele land. En nee, onderwijs is geen wedstrijd, maar studenten uitdagen om het beste uit zichzelf te halen, dat is iets waar ik warm van word. Bij hen komen dezelfde woorden terug als bij Dimitri op tv; passie voor hun vak, trots op hun beroep en het belang van vakmanschap.

De prijsuitreiking op vrijdagavond is een feestje voor het mbo. Alle deelnemers hebben twee dagen het beste uit zichzelf gehaald en mogen via het podium een volle zaal betreden; een zaal met maar liefst 2.500 mensen. De medailles worden uitgereikt en mijn student Este wint goud. Ik kan niet onder woorden brengen hoe trots ik op haar prestatie ben, ik pink een traantje weg als ik haar zie stralen op het podium. Dit is wat Skills The Finals ook bij mij losmaakt. En hoe tof is het dan dat de editie van 2024 ‘bij mij’ in Brabant is.

Dirk Megens

MeneerMegens.nl | Leraar van het Jaar 2019-2020