Verbetering van de koopkracht is de belangrijkste wens van de Algemene Onderwijsbond (AOb) bij de onderhandelingen over een nieuwe cao voor het mbo. Ook wil de AOb terug naar een automatische prijscompensatie.
Op maandag 10 februari zijn de onderwijsbonden en de MBO Raad gestart met de onderhandelingen over een nieuwe cao voor het middelbaar beroepsonderwijs. De huidige cao had een looptijd tot 1 januari. Als een nieuwe cao tot stand komt, gelden de afspraken met terugwerkende kracht. In afwachting daarvan is de huidige cao verlengd tot augustus 2025.
Koopkracht
De onderhandelende onderwijsbonden, naast de AOb ook het CNV en de Federatie van Onderwijsvakorganisaties, zetten vooral in op koopkrachtverbetering. ‘In 2025 is er sprake van een hoge inflatie, dat willen we terugzien in het loon’, zegt AOb bestuurder Henrik de Moel. De AOb wil daarnaast graag terug naar een automatische prijscompensatie. In de toekomst zouden de lonen dan automatisch stijgen met de inflatie.
Keuzebudget
Naast de koopkrachtverbetering pleiten de bonden ook voor de invoering van een ‘keuzebudget’ van 50 uur per jaar. Dit moet het werkplezier van medewerkers vergroten. Ook zouden er zo’n zestig uur per jaar beschikbaar moeten zijn voor scholing, naast een scholingsbudget per jaar van 750 euro. De reiskostenvergoeding zou bovendien omhoog moeten gaan van 21 naar 23 cent per kilometer.
Salarismix
Een terugkerend thema bij cao-onderhandelingen is de salarismix: de verdeling van werknemers over de diverse salarisschalen. De AOb eist dat alle docenten uiteindelijk in salarisschaal LC komen. Dat zou kunnen door de schalen LB en LC samen te voegen. Docenten beginnen dan in schaal B, maar komen in de loop der jaren automatisch in LC.
Onbereikbaar
Vanuit de bonden worden ook nog andere punten aangedragen, zoals het recht op onbereikbaarheid voor docenten en aandacht voor de maand van de vakbond. Na de eerste onderhandeling op 10 februari volgt later deze maand een vervolgoverleg.