Een nieuwe handreiking helpt scholen bij het ontwikkelen van rekenonderwijs. Volgens de handreiking doen scholen er goed aan te werken aan een professioneel team van bevoegde rekendocenten.
Sinds 2022 gelden er nieuwe rekeneisen in het mbo. De rekentoets is vervangen door een instellingsexamen. Ook telt het examen mee voor het diploma. Om scholen te ondersteunen bij het ontwikkelen van goed rekenonderwijs, heeft het Nationale Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO) een handreiking ‘Werken aan rekenen en gecijferdheid in het mbo’ ontwikkeld. De handreiking is opgebouwd rond zes aanbevelingen aan scholen.
Gecijferdheid
Volgens de leidraad gaat het in het mbo niet in de eerste plaats om het leren rekenen. Studenten moeten zich tijdens hun studie ontwikkelen tot ‘gecijferde professionals’. Ze moeten leren om hun rekenvaardigen in te zetten in situaties die ze in opleiding, werk en maatschappij tegenkomen. Gecijferdheid wordt gedefinieerd als ‘het vermogen om zich te redden in situaties waarin getallen, patronen en structuren een rol spelen’.
Zes aanbevelingen
Het doel van de leidraad is om docenten in het mbo te helpen om onderwijs in gecijferdheid te ontwikkelen dat past bij hun studenten. Concreet komt de handreiking met zes aanbevelingen. Zo moet een school of een docententeam een eigen visie op gecijferdheid ontwikkelen (1), uiteraard op basis van kennis van de studentenpopulatie (2). Ook moet het rekenonderwijs een passende plek in het onderwijs krijgen, waarbij het bij voorkeur zoveel mogelijk wordt geïntegreerd in het vakonderwijs (3). Daarbij dient de school beproefde didactieken in te zetten (4) en gebruik te maken van passende toetsen (5).
Professioneel team
De laatste aanbeveling (6) heeft betrekking op het docententeam. Bij voorkeur werkt een school met bevoegde rekendocenten, die zich volledig op het rekenonderwijs richten. Ze moeten niet alleen kennis van rekenonderwijs hebben, maar ook affiniteit hebben met het werkveld van de opleiding. Alleen zo kunnen docenten een brug slaan tussen het rekenonderwijs en de specifieke beroepsvaardigheden.
Voorbeelden
In de handreiking worden de zes aanbevelingen uitgebreid toegelicht. Bij alle aanbevelingen staan concrete voorbeelden van scholen die de aanbevelingen al in de praktijk brengen. Bovendien bevat de handreiking – die bijna zeventig pagina’s telt – verwijzingen naar meer literatuur over gecijferdheid in het beroepsonderwijs, speciaal voor wie echt de diepte in wil.
Bekijk hier de handreiking ‘Werken aan rekenen en gecijferdheid in het mbo’
Lees ook: Overzicht van onderzoek naar rekenen en gecijferdheid in het mbo