Nieuwe ronde voor regionale opleidingen

Sinds vorig jaar hebben scholen en bedrijven de mogelijkheid om samen regionale opleidingen te ontwikkelen. Op dit moment werken al vijf scholen aan regionale kwalificaties. Dit jaar krijgen scholen opnieuw de kans om mee te doen.

Het ministerie van Onderwijs biedt met het experiment ‘Ruimte voor de regio’ aan scholen de mogelijkheid om samen met lokale werkgevers een regionale invulling te geven aan een bestaande opleiding. Doel van het experiment is om te onderzoeken of de aansluiting van het onderwijs op de regionale arbeidsmarkt verbetert en of het eigenaarschap bij docenten en werkgevers  toeneemt.

Opbouw

De opbouw van de regionale opleiding is wat anders dan die van een reguliere beroepsopleiding. Het bestaat uit een landelijk deel (minimaal 60%), een regionaal deel (maximaal 25%) en een regionaal keuzedeel of regulier keuzedeel (15%). Voor het landelijk deel put je uit elementen van een bestaande kwalificatie, maar het regionaal deel en het regionaal keuzedeel mag je als regio helemaal zelf invullen! Op de website van het experiment lees je alle ins & outs van het experiment. Je leest er ook over ervaringen van scholen die in de eerste tranche mee hebben gedaan.

Regiobijeenkomsten

In januari zijn er diverse informatiebijeenkomsten over het opzetten van een regionale opleiding. De bijeenkomsten vinden al snel (op 23, 24 en 27 januari) plaats, dus meld je nu aan! Scholen die interesse hebben in deelname aan het experiment kunnen zich voor 1 maart aanmelden. Scholen die zich voor 1 maart melden worden uitgenodigd voor startbijeenkomsten in maart.

Lees ook: Regionale opleidingen vanaf volgend jaar mogelijk