Niveau 2-studenten richten eigen bedrijf op

GO World Wide. Zo luidt de bedrijfsnaam van de door vijftien studenten opgezette nieuwe onderneming. De jongeren volgen de opleiding Allround Medewerker Economie niveau 2 aan Gilde Retail & Business Academy en kregen hier de kans om zich verder te verdiepen in het vak. Nu handelen zij in giftboxes. Winst maken zij hier echter niet mee.

Gilde Retail & Business Academy maakt gebruik van het PenNed-principe. Een practice enterprise is een virtueel oefenbedrijf dat werkt als een echt bedrijf, maar dan zonder de levering van producten of diensten. Zo werkt dat dus ook bij GO World Wide. De studenten krijgen te maken met alle taken die in een echt bedrijf ook aan bod komen, zoals: inkopen, verkopen, factureren, telefoneren, overleggen én de administratie bijhouden.

Onwennig

Vooral dat laatste was soms lastig. ‘In het begin was het wat onwennig’, vertelt Marleen Korten-Keijers, docent en projectleider bij de opleiding Allround Medewerker Economie. ‘De jongens en meiden zagen niet goed waarmee ze bezig waren. Klopte er iets niet in de administratie, dan wekte dat flink wat frustratie op. De werknemers, want dat zijn de studenten op dat moment, spreken elkaar daar op aan. Daar leren ze veel van en je ziet ze groeien als studenten en ondernemers!’ Inmiddels gaat het erg goed met GO World Wide en handelen zij met 7.000 andere studentbedrijven in binnen- én buiteland.

Breed en dynamisch

Helemaal klaargestoomd worden voor het werkveld; dat staat studenten te wachten als ze beginnen aan de opleiding Allround Medewerker Economie niveau 2. De opleiding bestaat uit meerdere richtingen. Je kunt je als student bijvoorbeeld focussen op het vak van een Verkoper, Medewerker Financiële Administratie, Logistiek Medewerker, Medewerker ICT-support of Medewerker Secretariaat en Receptie. Naast de reguliere vakken op school, maken de studenten ook kennis met het werkveld. Regelmatig komen er gastsprekers langs om te vertellen over hun ervaringen, maar soms gaat de opleiding zelf langs bij bedrijven. Want waar leer je meer dan in de praktijk? En als je een beetje geluk hebt, haal je die praktijk nog dichterbij en richt je je eigen bedrijfje op!