Oefeninterland vakkanjers

Op zaterdag 21 maart maakten de kampioenen die in augustus naar São Paulo gaan, voor het eerst kennis met elkaar. Deze week is er een eerste serieuze test voor 16 van de 35 vakkanjers: een oefeninterland tegen talenten uit 15 landen.

De oefenwedstrijd vindt plaats tijdens het techniekevenement Game On in Gorinchem. Dit evenement wordt georganiseerd door School & Bedrijf en heeft als doel jongeren en hun directe omgeving te enthousiasmeren voor techniek. De mbo-kampioenen gaan deze dagen dus niet alleen oefenen voor de WorldSkills, maar hebben tegelijkertijd de kans hun (toekomstige) vak te promoten. De zestien ‘technnische’ Vakkanjers van Team NL nemen het op tegen techniektalenten uit vijftien landen (waaronder Canada en Singapore) in vakken als robotica, lassen en CNC-frezen.

Serieuze test
De oefeninterland is de eerste serieuze test op weg naar de WorldSkills in São Paulo van 11 tot 16 augustus 2015. Al hebben de leden van Team NL de nodige wedstrijdervaringen opgedaan; zij zijn immers allen winnaar van de Skills Heroes, de nationale kampioenschappen. Het winnen van die wedstrijden is echter een peulenschil vergeleken met de battles op het hoogste podium. Voor de 43e editie van de wereldkampioenschappen voor vakmanschap wordt een recordaantal deelnemende kandidaten verwacht: ruim 1.200. Dat belooft dus een zware strijd te worden.

Excellentie
De vakwedstrijden staan bij veel mbo-scholen hoog op de agenda. Minister Bussemaker heeft het organiseren van vakwedstrijden vaak als voorbeeld genoemd om excellentie in het mbo te stimuleren. In de periode 2015-2019 krijgen scholen veel extra geld om excellentie te bevorderen. Meer hierover lees je in dit bericht.

Op www.vakkanjers.nl is vanaf vandaag live te zien hoe de Vakkanjers het er vanaf brengen.

Verdere kijktip: een korte clip van de eerste ontmoeting van Team NL op 21 maart.