Minister van Onderwijs: wie wordt genoemd?

Nog even gaat alle aandacht uit naar de verkiezingscampagnes, maar straks zal er ook een nieuwe ministersploeg samengesteld moeten worden. Welke namen worden genoemd voor het ministerie van Onderwijs?

In het NRC besteedde columnist Ton-Jan Meeus aandacht aan een interessant aspect van de campagnes: de vraag of de kandidaten straks beloften wel in daden kunnen omzetten. ‘Hebben partijen en leiders het vermogen hun standpunten in daden om te zetten? Kúnnen ze iets, behalve praten?’ Zijn column was met name gericht op de PVV, maar de vraag geldt natuurlijk voor alle partijen. Reden genoeg om eens te onderzoeken of partijen daadwerkelijk kandidaten hebben die straks het hoofdkwartier van het ministerie van Onderwijs, de ‘Hoftoren´, kunnen bewonen.

VVD
De VVD heeft natuurlijk wonderboy Sander Dekker, de huidige staatssecretaris. Of heeft hij inmiddels toch te veel van zijn glans verloren? Een mogelijk alternatief is Pieter Duisenberg, die als Kamerlid medeverantwoordelijk was voor de nieuwe studiefinanciering. Duisenberg regelde ook dat er in de bovenbouw van het vwo enkel nog les gegeven mag worden door academici. En dan hebben de liberalen nog senator Jan Anthonie Bruin, hoogleraar in Leiden. Hij was voorzitter van de commissie die het verkiezingsprogramma opstelde. In de Eerste Kamer is hij woordvoerder Onderwijs.

PVV
Ook de PVV heeft een kandidaat in haar midden: Harm Beertema, sinds 2010 Kamerlid. Was leraar Nederlands op een mbo-school in Rotterdam-Zuid. Ook was hij bestuurslid van de vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON). In de Kamer wordt hij best wel gewaardeerd om zijn deskundigheid.

D66
Onderwijspartij bij uitstek D66 heeft vele kanonnen. Als Alexander Pechtold geen premier wordt kan hij altijd nog minister van onderwijs worden. Dan is er topbestuurder Alexander Rinnooy Kan, misschien wel de meest bekwame minister die Nederland nooit gehad heeft. Rinnooy Kan was onder meer lid van het Innovatieplatform en voorzitter van de Sociaal-Economische Raad. En dan: Thom de Graaf, al eerder minister en vicepremier in het Tweede Kabinet-Balkenende. Sinds 2012 is hij voorzitter van de Vereniging Hogescholen. En ten slotte het senior Kamerlid Paul van Meenen, onderwijswoordvoerder en wetenschapsbeleid. Hij was tot 1985 werkzaam als docent wiskunde in het mbo (vhbo). Later werd hij rector in Voorburg.

CDA
Ook het CDA kan meerdere kandidaten naar voren schuiven. Wat te denken van Hugo de Jonge, de voormalige politiek assistent van minister Van der Hoeven en staatssecretaris Van Bijsterveldt? De Jonge is nu wethouder onderwijs Rotterdam. Verder is er Eerste-Kamerlid Wobke Hoekstra , consultant bij McKinsey en bestuurslid van het CDA-Amsterdam. Hij was voorzitter van de commissie die het CDA verkiezingsprogramma opstelde. En dan is er Marcel Wintels , voormalig bestuurder van diverse hogescholen. In 2012 maakte hij ‘schoon schip’ bij Amarantis. De laatste CDA-kandidaat is Paul Rüpp, voormalig gedeputeerde in Noord-Brabant. Sinds 2009 is hij voorzitter van het College van Bestuur van Avans Hogeschool.

GroenLinks
GroenLinks schuift wellicht Kathalijne Buitenweg, voormalig lid van het Europarlement, naar voren. In 2010 en 2012 was zij voorzitter van de programmacommissie van GroenLinks. Buitenweg is Lid van de Raad van Toezicht van de Montessori Scholengemeenschap Amsterdam. En dan heeft GroenLinks natuurlijk Paul Rosenmöller, de voormalige partijleider die sinds 2013 voorzitter van de VO-raad is.

PvdA
Bij de PvdA is in ieder geval Jet Bussemaker, de huidige minister van Onderwijs, in beeld. Naar eigen zeggen zou ze willen terugkeren, mits er daadwerkelijk iets te regeren valt. Een andere naam is die van Ton Heerts, voormalig Kamerlid en FNV-voorzitter. Sinds september 2016 is hij voorzitter van de MBO Raad. Ten slotte, als outsider, Hans Anker. Hij adviseerde toppolitici (waaronder president Clinton en minister-president Kok) en nu nog de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep (NPO), de leiding van het NOC*NSF en voorzitter Alexander Rinnooy Kan van het Goede Doelen Platform.

SP
De socialisten hebben ook interessante kandidaten in de gelederen, zoals Jakob Wedemeijer (1969). Hij studeerde piano aan het Conservatorium in Arnhem en Rechten in Nijmegen en is nu wethouder in Eindhoven. Een kandidaat is ook Jasper van Dijk, al sinds 2006 lid van de Tweede Kamer. Hij schreef de notitie ‘Het vmbo verdient beter’ en verzet zich hardnekkig tegen het studievoorschot, door hem consequent schuldenstelsel genoemd.

Meer namen?
Ongetwijfeld zijn er nog meer ‘gedoodverfde’ bewindslieden. Wellicht bent u zelf een ‘Prof. Dr. Ir. W. Akkermans’, of kent u vanuit uw kennissenkring iemand die hardnekkig genoemd wordt. Misschien heeft u ook een idee wie het moet worden! Alle suggesties zijn welkom op heerwerf@gmail.com.

Haye van der Werf