Onderwijscoöperatie gaat zichzelf opheffen

De Onderwijscoöperatie, een samenwerking van vier grote onderwijs onderwijsvakbonden, gaat zichzelf opheffen. De commotie rond het lerarenregister is hiervan de directe oorzaak. Het bestuur van de Onderwijscoöperatie vraagt aan minister Slob tijd voor een zorgvuldige afwikkeling.

De felle kritiek vanuit de Tweede Kamer is de directe aanleiding voor het bestuur van de Onderwijscoöperatie om tot dit verstrekkende besluit te komen. Onder aanvoering van senior Kamerlid Paul van Meenen trok de Vaste Kamercommissie voor Onderwijs de afgelopen maanden ten strijde tegen de Onderwijscoöperatie. Een meerderheid van de Tweede Kamer wilde dat de Onderwijscoöperatie geen rol meer speelde bij de verdere ontwikkeling van het lerarenregister. Hierop besloot de Onderwijscoöperatie de opdracht rond het lerarenregister terug te geven aan de minister.

Politieke dynamiek
In een motie vroeg de Tweede Kamer vervolgens ook nog om het bestuur van de Onderwijscoöperatie te vervangen door leraren. Zover wil de Onderwijscoöperatie het niet laten komen. Het bestuur wil de organisatie opheffen. In een brief aan minister Slob schrijft het bestuur van de Onderwijscoöperatie dat men graag een rol had willen spelen bij de overgang van het vrijwillige naar het verplichte register, maar dit onmogelijk is door ‘de huidige politieke en bestuurlijke dynamiek’.

Afwikkeling
Een en ander krijgt wellicht nog een financieel staartje: het bestuur van de Onderwijscoöperatie dringt bij minister Slob aan op een zorgvuldige afwikkeling. Daarbij wijst het bestuur de minister op zijn ‘verplichtingen die voortvloeien uit de bestaande subsidierelaties’. De brief van de Onderwijscoöperatie is voor Paul van Meenen al weer reden om een debat met de minister aan te vragen. Hij ziet in de brief een kans om tot een sterke beroepsgroep te komen.

Geplaatst op 15 mei 2018 terug naar vorige pagina

mbo-today-BVMBO

 

 

Dossiers

Op de dossierpagina's worden actuele thema's gevolgd: • MBO City 2016 • Lerarenregister Excellent Vakmanschap • Actieplan MBO    

 

Elke week het laatste nieuws

Elke week het belangrijkste mbo-nieuws in uw mailbox? Klik hier naast: Nieuwsbrief