Na afloop van het debat over de onderwijsbegroting is onduidelijk in hoeverre de coalitie vasthoudt aan de voorgestelde bezuinigingen. Achter de schermen overleggen coalitie en oppositie over aanpassing van de begroting. Ondertussen is minister Bruins trots op wat hij voor het mbo kan doen.
Bij het begin van het debat stelde GroenLinks-PvdA voor om het debat uit te stellen tot het moment dat de onderhandelaars (achter de schermen) tot een compromis zijn gekomen. Daarnaast stelde D66 voor om volgende week een derde termijn te organiseren, om de nieuwe situatie te bespreken. De vier coalitiepartijen voelden echter niets voor deze voorstellen. Daarom debatteerde de Tweede Kamer ‘gewoon’ over de begroting. Het werd een onwerkelijk debat, omdat voor iedereen duidelijk was dat de coalitie bereid was later de begroting nog ingrijpend te wijzigen om zo zich van een meerderheid in de Eerste Kamer te verzekeren.
Het mbo ontzien
Minister Bruins benadrukte in het debat dat het kabinet ervoor gekozen heeft het mbo te ontzien. ‘Het mbo kunnen we grotendeels ontzien. Vakmensen blijven we opleiden, veel investeringen in het mbo blijven overeind’, aldus de minister. Waar het bij de totale bezuiniging op het ministerie van OCW om meer dan 1 miljard euro gaat, hoeft het mbo inderdaad maar zo’n 90 miljoen in te leveren. De belangrijkste bezuinigingen voor het mbo betreffen de afschaffing van het Regionaal Investeringsfonds (RIF) en de halvering van de subsidie voor een betere doorstroom tussen vmbo, mbo en hbo. ‘Het gaat bij het mbo om een bezuiniging van 1,6% van het totale budget’, rekende minister Bruins de Kamer voor. Oppositiepartijen zagen dit heel anders. Zo betoogde GroenLinks-PvdA bij herhaling dat er een bezuiniging van 200 miljoen op het mbo wordt doorgevoerd – zonder dit nader te onderbouwen. Minister Bruins liet zich niet van zijn stuk halen: ‘Ik ben juist trots op wat we in deze tijd voor het mbo doen.’
Investeringsfonds
Aant-Jelle Soepboer van Nieuw Sociaal Contract had, net als andere Kamerleden, vooral moeite met de afschaffing van het Regionaal Investeringsfonds. Om de pijn te verzachten deed Soepboer het wat vage voorstel om in samenwerking met andere departementen ‘regionale projecten’ te laten voortbestaan. In een motie stelde hij voor om op het gebied van defensie hiervoor een project te starten. Minister Bruins ontraadde deze motie echter.
Stemming op 5 december
Het is nu afwachten of coalitie en oppositie achter de schermen met een voorstel komen waarbij een aantal bezuinigingen geschrapt worden. Naar verluidt wordt er de komende dagen druk overleg gevoerd. Een monsterverbond van vijf partijen (CDA, D66, CU, JA21 en SGP) lijkt elkaar vast te houden. De rol van de linkse oppositie (GroenLinks-PvdA, SP, Partij voor de Dieren, Denk, Volt) is bij deze begroting uitgespeeld. Stemming over de (aangepaste) begroting vindt volgende week donderdag 5 december plaats.
Lees ook: Alleen VVD verdedigt grote bezuiniging op onderwijsbegroting