Ook SBB opent meldpunt voor stagediscriminatie

Op de website van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) is een meldpunt stagediscriminatie in gebruik genomen. Wie een klacht heeft, kan straks kiezen uit flink wat meldpunten.

SBB wil met het meldpunt een plek creëren om problemen zichtbaar én bespreekbaar te maken. Tijdens een rondetafelgesprek gingen vertegenwoordigers van studenten, scholen en bedrijven met minister Bussemaker in gesprek. ‘We hebben in deze bijeenkomst gesproken over praktijkvoorbeelden en oplossingsrichtingen. Alleen samen kunnen we de stappen zetten die nodig zijn om tot echte oplossingen te komen ‘, zegt Michael van Straalen, voorzitter SSB en voorzitter MKB-Nederland.

Meer meldpunten
Het SBB-meldpunt is niet het eerste in zijn soort. Sterker: wie een klacht heeft over stagediscriminatie heeft inmiddels een rijke keuze uit meldpunten. Al langer bestaat op meld.nl de mogelijkheid klachten over stagediscriminatie te melden. Ook de SBB kent al langer een algemeen klachtenformulier over stages. Dan is er ook nog de Ombudslijn mbo en vanaf 1 augustus 2017 wordt het wettelijke klachtrecht voor scholen geïntroduceerd. Een lokaal meldpunt voor stagediscriminatie in Nijmegen werd geen succes. In één jaar werden slechts twee klachten ontvangen.

Bespreekbaar
Bij de opening van het meldpunt benadrukte minister Bussemaker dat stagediscriminatie bespreekbaar moet zijn: ‘Discriminatie bij het vinden van een stage is onaanvaardbaar en onacceptabel. Herken het, erken het, bespreek het en doe er wat aan! Maatwerk is belangrijk, want wat goed werkt voor de ene student is niet altijd voor iedereen het beste.’ Daarnaast riep ze op om werk te maken van bedrijfsbezoeken en snuffelstages. Zo kunnen volgens haar jongeren en werkgevers met elkaar kennismaken.

Toegankelijk
Ook Ton Heerts van de MBO Raad is blij met de opening van het meldpunt: ‘Het vinden van een stage is voor studenten cruciaal, omdat het een belangrijke stap is naar zelfstandigheid. Die passende stage moet dan ook simpelweg voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht je afkomst. Het is goed dat studenten zich nu via dit meldpunt kunnen uitspreken.’

Het meldpunt stagediscriminatie is hier te vinden.

Lees ook: ‘Neem stagediscriminatie nu eens echt serieus’