‘Overheid moet meer sturen op studiekeuze jongeren’

Om de personeelstekorten in cruciale sectoren als zorg en techniek op te lossen moeten scholen bij de studiekeuze van jongeren meer sturend gaan optreden. Scholen zouden sommige opleidingen moeten sluiten en bij andere een numerus fixus moeten instellen.

Dat stelt Marco Pastors, sinds 2012 verantwoordelijk voor het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Pastors doet zijn uitspraken na afloop van het werkbezoek van koning Willem Alexander en minister Robbert Dijkgraaf aan het Scheepvaartcollege in Rotterdam. Tijdens het afsluitende kringgesprek staat de vraag centraal hoe het personeelstekort in cruciale sectoren kan worden opgelost. Dat kan bijvoorbeeld door bedrijven een grotere rol te laten spelen bij het opleiden van jongeren. Ook is het belangrijk dat het imago van het mbo verbetert. En misschien moet ook wel vaker gezegd worden dat je met een mbo-opleiding veel geld kunt verdienen.

Studiekeuze

Bij het kringgesprek is ook Marco Pastors aanwezig. Sinds 2012 is hij verantwoordelijk voor het Nationaal Programma Rotterdam Zuid. Het grote doel van dit programma is om de achterstand van dit stadsdeel in een langjarig programma in te lopen. Dat kan door meer jongeren een opleiding te laten volgen en meer bewoners aan een baan te helpen. Speciaal hiervoor ontwikkelde het programma de ‘AanDeBak-garantie’. Als jongeren kiezen voor een opleiding in sectoren als zorg en techniek, krijgen zij een baangarantie. Zo’n garantie geven werkgevers echter niet bij administratieve en juridische mbo-opleidingen. Desondanks kiezen veel jongeren nog steeds voor dit soort studies.

Sluiten

Volgens Pastors zou het een goede zaak zijn als scholen bepaalde opleidingen zouden sluiten. Daarnaast zouden scholen bij minder cruciale opleidingen moeten gaan werken met een maximaal aantal inschrijvingen (een numerus fixus). Scholen doen dit echter niet, aldus Pastors, omdat zij een prikkel hebben om zoveel mogelijk studenten aan te nemen. Volgens Pastors is er werk aan de winkel voor de minister. Hij zou niet moeten schromen om de tekortkomingen van schoolbazen te benoemen. ‘Voor de toekomst van Nederland is het cruciaal dat de minister meer gaat sturen’, aldus Pastors.

Technieklokalen

Volgens Pastors is het daarnaast belangrijk om jongeren al vroeg in aanraking te laten komen met de wereld van techniek. Daarom zouden alle vmbo-scholen de beschikking moeten hebben over een technieklokaal. Bij zo’n zestig procent van de vmbo-scholen is dat inmiddels het geval, bij veertig procent nog niet. ‘We moeten niet alleen meer sturen, maar ook vroeger beginnen’, aldus Pastors. Hij roept dan ook alle vmbo-scholen op zo’n technieklokaal in te richten. ‘Dat hoeft helemaal niet duur te zijn’, zegt Pastors. ‘Jong geleerd, is oud gedaan.’

Lees hier meer over de ‘AanDeBak-garantie’

Lees ook: Koning onder indruk van innovatieve scheepvaartschool