Scholen moeten voorlichting geven over drugsgebruik

Gisteren bood het Trimbos-instituut de Strategische Verkenning Uitgaansdrugs 2015 aan de Staatsecretaris van VWS, Martin van Rijn, aan. Daaruit blijkt dat voor een groot deel van de jongeren tussen 16 en 24 jaar het gebruik van drugs tijdens het uitgaan heel normaal is geworden. Het instituut pleit daarom voor meer voorlichting en aandacht voor preventie in het mbo en hoger onderwijs.

‘Een pilletje nemen op een festival of feest is nooit normaal. Veilig drugsgebruik is een mythe’, zegt staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, die bezorgd heeft gereageerd op de conclusies van Trimbos. Van Rijn vroeg het kennisinstituut voor onder meer verslavingszorg vorig jaar om onderzoek te naar het drugsgebruik onder jongeren. Uit dat onderzoek blijkt nu dat van de jongeren die geregeld feesten en clubs bezoeken, zo’n zestig procent xtc slikt. Ook speed, cannabis, GHB en cocaïne zijn populair in het uitgaansleven.

Voorlichting
Het Trimbos vindt het noodzakelijk dat er een landelijke richtlijn komt voor gemeenten om de voorlichting aan jongeren te verbeteren. Ook op mbo- instellingen, hogescholen en universiteiten moet meer aandacht komen voor het tegengaan van drugsgebruik onder jongeren. Uit de cijfers van het onderzoek concludeert Trimbos dat het aantal mensen dat overlijdt na het slikken van een xtc-pil nog relatief beperkt is, gezien het grote aantal gebruikers, maar de maatschappelijke en persoonlijke impact is groot.

Meer weten: Strategische Verkenning Uitgaansdrugs 2015