Preventieve aanpak van mentale problemen bij mbo-studenten

Door corona is het aantal mbo-studenten met psychische klachten sterk toegenomen. Een professionele aanpak van dit soort problemen kan studenten helpen en uitval voorkomen. Met het project ‘Geestkracht’ kunnen scholen hier werk van maken.

Mbo-scholen kunnen zich aansluiten bij het project ‘Aan de slag als GeestKracht-school’. Via het project kunnen mbo-studenten met mentale problemen begeleiding krijgen door het expertisecentrum inclusief onderwijs van CINOP (ECIO). Ook studentenorganisatie JOB is bij het project betrokken.

Taboe

Inmiddels doen al drie scholen mee met het project: Albeda (Rotterdam), Rijn IJssel (Arnhem) en het Graafschap College. In de aanpak wordt onderwijs als de sleutel voor de oplossing van problemen gezien. Samenwerking met de jongeren staat centraal. Door te praten kan het taboe rond mentale problemen verbroken worden.

Ambassadeurs

Het is de bedoeling dat de aanpak ook op andere scholen wordt ingezet. De scholen die met de methode werken gaan op andere scholen als ambassadeurs ervaringen delen. Scholen die ook willen meedoen met de Geestkracht-aanpak kunnen hier meer informatie vinden.