Radar onderzoekt discriminatie van mbo-studenten

Volgens het televisieprogramma Radar krijgen mbo-studenten regelmatig te maken met discriminatie. Ze hebben bijvoorbeeld geen toegang tot kroegen of krijgen geen korting bij sportcentra.

Onderzoek met een verborgen camera liet zien dat mbo-studenten bij twee van de zes onderzochte uitgaansgelegenheden niet welkom zijn. Student Jarno: ‘Ik ging met vrienden naar de kroeg in Amsterdam en liet m’n mbo-pas zien. Ik werd geweigerd, omdat ik geen pas van een universiteit had. Het slaat echt nergens op.’

Sportscholen

Ook bij sportscholen ziet Radar discriminatie. Mbo-studenten kunnen vaak niet de korting krijgen die hun collega’s van een universiteit of hogeschool wel krijgen. Het item meldde niet dat dit ook te maken kan hebben met de financiering van de sportinstelling. Vaak zijn sportcentra volledig betaald door de universiteit of de hogeschool. Op de website meldt Radar wel dat mbo-scholen niet meebetalen aan universitaire sportcentra.

Wetswijziging

Adnan Tekin van de MBO Raad pleit voor een wettelijk verbod op discriminatie van mbo-studenten: ‘We doen een oproep aan de politiek om daar werk van te maken.’ Minister Dijkgraaf vindt een wetswijziging echter niet nodig. Volgens hem verbiedt artikel 1 van de Grondwet al ieder vorm van discriminatie. De minister ziet meer in het voorstel om mbo-studenten een collegekaart te geven, zodat zij ´volwaardig student´ kunnen zijn.