Randstad introduceert eigen diploma: de ‘Vakverklaring’

Uitzendbureau Randstad wil medewerkers die bepaalde werkprocessen goed beheersen een eigen diploma verstrekken. Met zo’n ‘Vakverklaring’ kunnen werknemers aantonen welke werkervaring zij hebben opgedaan.

Op 1 mei, de Dag van de Arbeid, reikte Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt van Randstad, de eerste vijf Vakverklaringen uit aan vijf operators van logistiek dienstverlener DSV Solutions. Met de verklaring kunnen de operators aantonen dat zij specifieke werkprocessen beheersen. Daarmee staan ze sterker op de arbeidsmarkt.

Waarderen

De ‘Vakverklaring’ kan interessant zijn voor werknemers die geen formeel diploma hebben. Een aanzienlijk deel van de Nederlandse beroepsbevolking heeft namelijk geen startkwalificatie: een opleiding op minimaal havo, vwo of mbo-2 niveau. Met de Vakverklaring kunnen werknemers alsnog hun vakbekwaamheid aantonen. Marjolein ten Hoonte: ‘Werknemers ontwikkelen in de praktijk vaardigheden die niet op een diploma staan. Dat geldt niet alleen voor operators hier bij DSV, maar voor alle vakken en op alle werkplekken. Wij vinden dat we die opgedane werkervaring meer moeten waarderen en vastleggen.’

Werkgevers

Randstad werkt bij de Vakverklaring nauw samen met werkgevers. De werkgever en Randstad bekijken samen of een medewerker zijn beroep voldoende beheerst. Wanneer iemand positief scoort op alle relevante onderdelen, volgt erkenning door middel van de Vakverklaring. Bij de functie ‘operator’ wordt bijvoorbeeld gekeken of iemand in staat is specifieke machines te bedienen. Verder moet de operator gedisciplineerd zijn, kunnen samenwerken en flexibel zijn.

Crebo

Randstad heeft nu Vakverklaringen ontwikkeld voor operators en voor logistiek medewerkers. Randstad voegt daar dit jaar nog andere functies in de sectoren Logistiek, Onderwijs en ICT aan toe. Om de kwaliteit van de Vakverklaring te waarborgen, wordt de systematiek van het Centraal Register Beroepsopleidingen (Crebo) gevolgd.

Lees hier een persbericht van Randstad