Realistische bouwplaats om studenten techniek terug te werven

Een bouwplaats die nooit af is: met dit project wil Horizon jongeren interesseren voor een opleiding in de techniek. In Heerhugowaard zijn vier casco huizen gebouwd waar mbo-studenten in een realistische bouwomgeving hun techniekstudie kunnen volgen.

Het doel van het project is de instroom van techniekstudenten te vergroten en het tekort aan technisch personeel terug te dringen. Disciplines als bouw, metaal, installatiewerk en infra komen samen in project Dudoc XP, een afkorting van ‘duurzaam door co-creatie en experience’.

Nooit af

De bouwplaats is nooit af: studenten bouwen de casco huizen af waarna hun werk weer wordt ontmanteld. Vervolgens krijgen andere studenten de gelegenheid hun skills te ontwikkelen. Het project is mogelijk dankzij het Regionaal Investeringsfonds (RIF). Naast 2 miljoen euro overheidsgeld is 4 miljoen euro bijeengebracht door scholen en bedrijven in de regio Noord-Holland.

Bouwstadia

Op de bouwplaats in Heerhugowaard staan vier huizen in verschillende bouwstadia, inclusief steigers en kranen. Vmbo-leerlingen kunnen er een kijkje nemen en ‘proeven’ welke mogelijkheden er allemaal zijn binnen de techniek. Mbo-studenten van verschillende techniekopleidingen leren er de fijne kneepjes van het vak. Tijdens examenperiodes fungeert de bouwplaats als examenlocatie.

Niveau 5

Binnen het project is er ook ruimte voor bijzondere opleidingstrajecten zoals een techniekopleiding op niveau 5. Wiebe Terpstra, sectordirecteur Techniek van het Horizon College, is blij met het project: ‘De bouwplaats is een mijlpaal voor onderwijsland. Op deze manier jongeren interesseren voor techniek is uniek. De samenwerkende partijen zetten alles op alles om het tekort aan technisch personeel terug te dringen.’