Regionaal investeringsfonds: 17 nieuwe projecten

Bij de nieuwe ronde van het regionaal investeringsfonds zijn zeventien projecten in de prijzen gevallen. Het ministerie van Onderwijs subsidieert deze projecten met ruim € 14 miljoen.

Het regionaal investeringsfonds mbo is in 2014 opgericht om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren. Scholen kunnen de middelen inzetten om bijvoorbeeld nieuwe apparatuur aan te schaffen waardoor jongeren volgens de laatste stand van de techniek opgeleid kunnen worden. Regionale bedrijven en overheden dragen bij in de vorm van matching. In vier jaar tijd komt er door het regionaal investeringsfonds in totaal € 300 miljoen beschikbaar.

Techniek
Van alle goedgekeurde projecten zijn de meeste afkomstig uit de techniek- en procesindustrie. Daarnaast zijn er ook veel projecten uit het domein Zorg & Welzijn. In totaal hebben in drie rondes nu al 41 mbo-scholen een bijdrage gekregen uit het investeringsfonds. Het ROC van Amsterdam is met vier goedgekeurde projecten koploper. Bij vijf scholen zijn al drie projecten gehonoreerd: het ROC van Twente, het Mondriaan College (Den Haag), het Summa College (Eindhoven), het ROC van Tilburg en het ROC West Brabant.

Volgende ronde
In juni 2016 kunnen samenwerkingsverbanden van scholen en bedrijven een plan indienen voor de volgende ronde van het fonds. Er is vanuit het minister nog zo’n € 20 miljoen te verdelen. Ook in 2017 zullen nog plannen ingediend kunnen worden.