Rekendocenten: bakwedstrijd op wereld Pi-dag

Elk jaar is het op 14 maart ‘Wereld Pi-dag’. Het getal Pi, bij benadering 3.14, heeft in de Angelsaksische wereld een eigen feestdag: 14 maart. Het Platform Rekendocenten van de BVMBO organiseert daarom een prijsvraag op Wereld PI-dag.

In de Verenigde Staten is 14 maart al jaren dé dag waarop rekendocenten hun leerlingen warm maken voor rekenen en wiskunde. Traditioneel begint de viering van Pi-dag om precies 13:59 uur. In de Amerikaanse datum- en tijdsnotitie is dit 1:59 PM, wat verwijst naar de decimalen van Pi: 3,14159. Volgens de traditie wordt na afloop taart geserveerd (‘pie’) of ‘pi’zza.

Bakwedstrijd

Het Platform Rekendocenten van de BVMBO en het practoraat Rekenen grijpen Wereld Pi-dag aan om nu ook in Nederland extra aandacht te vragen voor rekenen. Zij organiseren een fotowedstrijd met als opdracht: ‘bak een Pi-taart’ en ga je met je klas en de taart op de foto! Het wordt gewaardeerd als een stuk taart wordt gebracht naar het Practoraat Rekenen. De vijf meest originele taarten worden beloond met een bon van 50 euro. Ook worden de foto’s gepubliceerd op de website van het practoraat Rekenen.

Beste rekenidee

Op 14 maart start ook weer de wedstrijd voor het beste rekenidee. Voor de vierde keer organiseren het Platform rekendocenten en het practoraat Rekenen deze wedstrijd. Rekendocenten worden uitgedaagd ideeën voor motiverend beroepsgericht rekenonderwijs in te dienen. De drie beste inzenders krijgen een reis naar de internationale rekenconferentie, die in juli 2019 plaatsvindt in het Zweedse Lund. In de jury zit onder anderen Dirk Megens, een van de winnaars van vorig jaar.

Stuur uiterlijk 16 maart je foto naar besterekenideembo@bvmbo.nl. De deskundige jury, bestaande uit Mirjam Bos van het practoraat Rekenen en Kooske Franken van het Platform Rekendocenten, zullen de inzendingen beoordelen op originaliteit en zo mogelijk smaak. Ideeën voor de rekenwedstrijd kunnen worden ingezonden tot 13 mei, eveneens op het mailadres besterekenideembo@bvmbo.nl