Remco Meijerink: ‘Leid jongeren niet te snel op’

Het mbo is er niet om jongeren zo snel mogelijk klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Ontwikkeling tot burgers die hun weg weten in de samenleving is ook belangrijk.

Dat betoogt Remco Meijerink, voorzitter van het college van bestuur van ROC Friese Poort, in een opinieartikel in het Financieel Dagblad. Meijerink schrijft het artikel naar aanleiding van onder andere het voorstel van VVD-Kamerlid Dennis Wiersma om met onderwijsmiddelen bedrijfsscholen te ondersteunen. Volgens Meijerink is het belangrijk dat jongeren niet alleen een vak leren, maar ook werken aan ‘brede ontwikkeling’. ‘Zijn wij als maatschappij gebaat bij jongeren die zo snel mogelijk productief zijn op de arbeidsmarkt? Of gunnen we onze jongeren een rijpingsproces ten behoeve van een bredere mens- en burgerschapsontwikkeling?’, zo vraagt Meijerink zich in het opinieartikel af.

Brede vorming

Friese Poort is de laatste jaren zeer actief op het terrein van ‘brede vorming’. Zo werken de eerstejaars aan het begrip ‘empathie’. Ook heeft Friese Poort sinds kort een practor die zich met brede vorming bezighoudt. Volgens Meijerink is het belangrijk dat scholen in het onderwijs ook aandacht besteden aan brede vorming. In een interview met Verus zegt hij: ‘Het mbo is er ook om jongeren af te leveren aan de maatschappij als geheel. Het is er om hen te leren dat er meer in het leven is dan alleen werken en geld verdienen. Bij hbo-studies en de universiteit vinden we dat allemaal logisch. Maar zo gauw jongeren naar het mbo gaan, lijkt het alsof wij als maatschappij vinden, dat een opleiding er alleen maar voor is ze zo snel mogelijk productief te maken. En daar gruw ik van.’

Lees hier het opinieartikel van Meijerink

Lees ook: Studenten Friese Poort op empathie-avontuur