Remeha investeert in techniek-opleidingen ROC van Amsterdam

Het ROC van Amsterdam krijgt 300.000 euro van cv-bouwer Remeha om het techniekonderwijs te verbeteren. De school besteedt het geld onder andere aan de ontwikkeling van lesmateriaal en de bijscholing van docenten.

Achtergrond van deze investering is het dreigende tekort aan technisch opgeleid personeel. Zoals bekend kampt de technische sector met grote personeelstekorten. Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, waarschuwde onlangs dat tienduizenden technische vacatures niet kunnen worden ingevuld. De samenwerking tussen Remeha, de Nederlandse producent van cv-ketels, en het ROC van Amsterdam kan helpen dit probleem op te lossen. Mariëtte Doornekamp van Stichting Aandelen Remeha: ‘Wij zijn blij dat we kunnen bijdragen aan de praktische opleiding van de installateurs van de toekomst. Zij zijn hard nodig om de energietransitie te kunnen realiseren.’ Ook het ROC van Amsterdam is blij met de samenwerking. Martin de Haan, programmadirecteur Vakschool Technische Installaties Amsterdam: ’Het is geweldig dat we de aantrekkelijkheid van het onderwijs en de aansluiting op de arbeidsmarkt kunnen verbeteren dankzij de ondersteuning van Remeha.’

Urban technician

Het is voor mbo-scholen een uitdaging om de nieuwste ontwikkelingen in het werkveld bij te houden. Dit komt vooral door de snelheid waarmee nieuwe technologieën zich aandienen. Met het geld gaat het ROC van Amsterdam onder andere investeren in een warmtepomp. Studenten en docenten van het ROC worden door te leren met up-to-date materiaal goed voorbereid op de snel veranderende arbeidsmarkt. Remeha hoopt dat hierdoor jongeren geschoold worden tot installateurs die klaar zijn voor de energietransitie. Ook onderzoekt het ROC van Amsterdam of met de Remeha-gelden een nieuwe opleiding ‘Urban Technician’ ontwikkeld kan worden. Deze opleiding richt zich op de realisatie van de nationale klimaatambities.

Statushouders

Een deel van het geld is bestemd voor statushouders die de Entree-opleiding volgen. Deze groep kampt met taalachterstanden. Om hen te laten doorstromen naar een opleiding Elektro- of Installatietechniek niveau 2, is aandacht voor het taalniveau nodig. Met de gelden gaat ROC van Amsterdam via tolken de lesstof begrijpelijk maken.

Lees ook: Tekort aan vakmensen bedreiging voor doelen kabinet