ROC Mondriaan en MBO Bonaire maken samen ‘Classroom of the Future’

ROC Mondriaan (Den Haag) en MBO Bonaire hebben samen een online leeromgeving gecreëerd. Via het concept ‘Classroom of the Future’ volgen de studenten, ondanks een afstand van 8.000 kilometer, samen lessen.

MBO Bonaire is een kleinschalige mbo-school op het Caraïbische eiland Bonaire. Enkele honderden studenten volgen hier mbo-opleidingen in sectoren als zorg, techniek en administratie. De meeste opleidingen worden in het Nederlands aangeboden, enkele ook in het Papiaments.

Samenwerking

Eind 2021 is ROC Mondriaan een samenwerkingsverband aangegaan met MBO Bonaire. De scholen hebben de ambitie om het beroepsonderwijs van beide instellingen te verbeteren. Al langer werkt de ICT-opleiding van Mondriaan nauw samen met MBO Bonaire. Ook is er veelvuldig een uitwisseling van stageplekken. Eerder zei Harry de Bruijn van ROC Mondriaan hierover: ‘De scholenband is goed voor beide partijen. We inspireren en versterken elkaar met een gezamenlijke doelstelling: het versterken van het beroepsonderwijs en het opleiden van gekwalificeerd personeel in Haaglanden én op Bonaire.’

Verbinding

In het concept ‘Classroom of the Future’ wordt een live online leeromgeving gecreëerd tussen de twee opleidingsinstituten. Er zijn lokalen ingericht met apparatuur om de live verbinding tussen Nederland en Bonaire te realiseren. Ook wordt er online over en weer lesgegeven, samengewerkt tussen studenten in Nederland en Bonaire en overlegd tussen docenten van beide scholen (teach-the-teacher). Daarnaast is er een docent van ROC Mondriaan gedetacheerd naar Bonaire. Deze verbinding zorgt ervoor dat Bonaire toegang krijgt tot kennis die voorheen niet op het eiland beschikbaar was.

ICT

Bedrijven op Bonaire hebben grote behoefte aan gekwalificeerde ICT-ers op mbo-niveau. Een opleiding op dat niveau ontbrak op het eiland waardoor jongeren na hun vo-opleiding vertrokken om verder te studeren. Door het aanbieden van een ‘state of the art’ ICT- opleiding zijn de jongeren niet meer genoodzaakt het eiland te verlaten en kan tegelijkertijd worden voldaan aan de wensen van het bedrijfsleven. Op dit moment volgen 36 studenten het eerste en tweede leerjaar van de BOL-opleiding. Daarnaast zitten negen studenten in leerjaar 2 van een BBL-traject.

Lees ook: Extra ondersteuning voor Papiamentstalige mbo-student