ROC Nijmegen weigerde onterecht blinde leerling

ROC Nijmegen heeft ten onrechte een blinde vrouw die een vmbo-opleiding wilde volgen niet toegelaten. Volgens het College voor de Rechten van de Mens had het ROC meer moeite moeten doen om de leerling onderwijs aan te bieden.

De uitspraak van het college gaat over een blinde vrouw van 28 die aan het Nijmeegse ROC haar diploma vmbo-t wilde halen. Na enig onderzoek had het ROC de vrouw gemeld dat zij niet toegelaten kon worden omdat het verzorgen van onderwijs aan haar een onevenredige belasting van de school zou vergen.

Discriminatie
Het College voor de Rechten van de Mens, de voormalige Commissie Gelijke Behandeling, is van mening dat het Nijmeegse ROC meer moeite had moeten doen om de vrouw onderwijs aan te bieden. Het ROC heeft niet aannemelijk kunnen maken dat dit voor de school onmogelijk was. Er is daarom sprake van discriminatie.

Toelatingsrecht
Het ROC Nijmegen gaat naar aanleiding van de uitspraak kritisch kijken naar de aanmeldprocedure bij leerlingen met beperkingen. Het ROC zegt te betreuren dat de intakeprocedure in het geval van deze leerling niet goed verlopen is. Een wetsvoorstel voor een algemeen toelatingsrecht voor mbo-opleidingen is op dit moment in voorbereiding.

Lees hier de volledige uitspraak

Lees ook: Toelatingsrecht maakt einde aan vage afwijzingen