ROC Tilburg debatkampioen 2017

ROC Tilburg is winnaar geworden van het mbo-debattoernooi 2017. In een spannende finale werd runner-up Rijn IJssel (Arnhem) verslagen.

Het mbo-debattoernooi wordt jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. Dit jaar streden 24 teams uit heel Nederland om de felbegeerde titel. Bij gastheer ROC Mondriaan in Den Haag werd gedebatteerd over stellingen als ‘Er moet een extra leerjaar komen op de onderbouw van het vmbo’ en ‘De politie moet bij iedere staandehouding een stopformulier invullen’. De deelnemers kregen de opdracht niet zozeer hun eigen mening te geven, alswel om zo overtuigend mogelijk een standpunt te verdedigen.

Kampioen
Na drie debatrondes bleven er twee teams over: ROC Rijn IJssel uit Arnhem en ROC Tilburg (Juridische Opleiding). Na een spannend debat over het afschaffen van belastingvoordelen voor buitenlandse bedrijven was het tijd voor de uitslag. Als beste spreker kwam Sjoerd van het ROC Rijn IJssel uit de bus. Maar de hoofdprijs ging naar ROC Tilburg. Zij zijn de nieuwe mbo-debatkampioen van Nederland.

Profijt
Het debattoernooi wordt sinds 2007 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut. Boegbeeld Roderik van Grieken: ‘Door te debatteren ontwikkelen jongeren vaardigheden die essentieel zijn tijdens hun studie en later op professioneel vlak. Zelfvertrouwen, presenteren, mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid zijn kwaliteiten waar ze hun hele leven lang profijt van hebben.’