ROC Twente verliest rechtszaak over chauffeursopleiding

Het ROC van Twente heeft een oude rechtszaak om een boete van 4 miljoen euro verloren. De school moest het geld terugbetalen aan het ministerie vanwege tekortkomingen in de buschauffeursopleiding.

Het conflict tussen de school en het ministerie ging over de bbl-opleiding die het ROC van Twente samen met het Summa College (Eindhoven) en busmaatschappij Connexxion sinds 2009 verzorgde. Volgens rapporten van de Onderwijsinspectie voldeed de bbl-opleiding niet aan de eisen om in aanmerking te komen voor bekostiging.

Boos
Het ROC van Twente vond het niet terecht dat het ministerie geld terugeiste, omdat de opleiding in goed overleg met de Inspectie was aangepast. Zo stelde bestuursvoorzitter John van der Vegt in 2015: ‘In overleg met de inspectie zijn verbeteringen ingevoerd. Daarom komt deze boete en de hoogte ervan hier zo hard aan. Ja, ik ben heel erg boos. Het voelt alsof we nu als grote fraudeurs worden weggezet.’

Uitspraak
Anders dan het Summa College bleef het ROC van Twente de boete aanvechten. Zonder resultaat, blijkt nu. Eind december stelde de rechtbank Overijssel het ministerie van Onderwijs in het gelijk. In de uitspraak stelt de rechtbank onder andere dat er in de praktijk geen verschil was tussen werknemers met of zonder deelname aan de opleiding.

Topopleiding
John van der Vegt zegt in de Tubantia het jammer te vinden dat de school geen gelijk krijgt van de bestuursrechter. ‘Maar we moeten eens heel goed kijken of we na vier jaar ook nog eens in hoger beroep moeten gaan. Onze chauffeursopleiding is nu aangemerkt als topopleiding en het geld is al lang terugbetaald.’

Lees ook: Extra onderwijs in ruil voor boete (23 oktober 2014)