ROC van Amsterdam begint opleiding duurzaamheid

MBO College Zuidoost, onderdeel van het ROC van Amsterdam, begint volgend jaar een opleiding voor duurzaamheid. De nieuwe studie leidt de vakmensen op die nodig zijn voor de energietransitie.

De opleiding begint waarschijnlijk komend studiejaar al met 25 studenten. Het is de bedoeling dat de studierichting snel uitbreidt naar honderd opleidingsplaatsen. De opleiding gaat vakmensen opleveren die nodig zijn voor de overgang naar duurzame energie. Het gaat dan bijvoorbeeld om het installeren van zonnepanelen, het aanleggen van warmtepompen of het inbouwen van inductiekookplaten.

In eigen buurt

Het is nadrukkelijk de bedoeling om jongeren uit de eigen buurt – de Bijlmer en andere wijken in Amsterdam Zuidoost – voor de opleiding te interesseren. Volgens Dieuwertje Westerbaan van ROC van Amsterdam zijn jongeren uit Amsterdam Zuidoost niet snel bereid om voor een techniekopleiding naar Amsterdam West te reizen. ‘Daar gaan ze gewoon niet heen’, zegt ze in Het Parool.

Omscholing

De nieuwe opleiding mikt niet alleen op jongeren, maar ook op volwassenen die een uitkering hebben of die willen omscholen. Er is de komende jaren, mede door de energietransitie, meer dan genoeg werk voor technisch opgeleid vakmensen. Eerder betoogde Diederik Samsom dat er door de overgang naar duurzame energie gouden kansen voor het mbo liggen.

Lees ook: Het mbo gaat opleiden voor de energietransitie