ROC van Twente leidt jonge machinisten op

ROC van Twente is dit schooljaar met een machinistenopleiding gestart. Jongeren vanaf zestien jaar kunnen de opleiding Machinist railvervoer volgen. Daarmee is ROC van Twente de enige school buiten de Randstad die deze opleiding aanbiedt.

De NS en andere vervoerders hebben de komende tijd veel nieuwe machinisten nodig. Er is een flinke vergrijzing gaande onder de machinisten en het vervoer per spoor neemt alleen maar toe. Met de nieuwe opleiding speelt ROC van Twente in op deze ontwikkeling. De school werkt voor deze opleiding nauw samen met de NS. Leerlingen die de opleiding met succes afronden, hebben waarschijnlijk tijdens de laatste zes maanden al uitzicht op een baan.

Strenge selectie
De opleiding is onderdeel van het college voor Transport, Logistiek & Mobiliteit en vindt plaats vanuit de locatie Almelo, met één dag per week praktijkles vanaf een NS-leslocatie in Zwolle. De selectie is streng: dit jaar zijn er van de honderd aanmeldingen uiteindelijk vijftien leerlingen toegelaten tot de opleiding. Naast een intake ondergaan de leerlingen ook een zware psychologische en fysieke test. Docent Theo van Unen: ‘Wij kijken of de jongeren stressbestendig zijn, verantwoordelijkheidsgevoel hebben en of ze gemotiveerd genoeg zijn. Ze moeten aan dezelfde eisen voldoen als de huidige machinisten.’