Ruim 650 mbo-finalisten bij Skills The Finals

In 59 finales strijden van 15 tot en met 17 maart 650 talentvolle mbo-studenten tijdens Skills The Finals voor de titel ‘beste Nederlandse jonge vakman, vakvrouw of vakteam 2018’. Dit NK vindt plaats in de IJsselhallen in Zwolle en op leslocaties van het Deltion College, Groene Welle en ROC van Twente in Overijssel.

De afgelopen maanden deden ruim 10.000 mbo’ers bij Skills Heroes mee aan vakwedstrijden in verschillende richtingen. Uiteindelijk kwalificeerden ruim 650 mbo-talenten zich voor de nationale finales. Zij gaan van 15 tot en met 17 maart de strijd met elkaar aan. Nog eens 3 mbo-finales vinden de komende weken elders plaats op schoollocaties in Nederland. De finalisten moeten opdrachten uitvoeren in hun vakgebied die worden beoordeeld door experts uit onderwijs en bedrijfsleven. De uiteindelijke kampioenen maken kans op deelname aan EuroSkills 2018, de EK voor beroepen. Dit EK vindt eind september plaats in Boedapest. Naast mbo’ers gaan ook ruim 350 talentvolle vmbo’ers tijdens Skills The Finals de strijd met elkaar aan.

Challenges
Skills The Finals is een driedaags beroepenevent, dat in samenwerking met onderwijs, bedrijfsleven en lokale overheden tot stand komt. Geïnspireerde bezoekers en leerlingen uit heel Nederland kunnen zichzelf met activiteiten en challenges binnen diverse vakgebieden uitdagen, in het kader van het beroepskeuzeproces. Tevens is er wedstrijd-, beroepen- en studie-informatie te vinden en geven bedrijven productdemonstraties. Dit beroepenevent zet daarmee talenten en beroepen op een podium. Dat is belangrijk voor de arbeidsmarkt, vooral voor bedrijven en sectoren die op dit moment personeelstekorten hebben. Skills The Finals is voor hen dé kweekvijver om nieuw talent te ontdekken.

Talentontwikkeling
Met vakwedstrijden kunnen (v)mbo-jongeren hun passie voor een beroep, hun talent en (ontluikend) vakmanschap ontdekken. Dit past binnen het beleid van het ministerie van Onderwijs om talentontwikkeling, excellentie en skills in het (v)mbo stimuleren. Jonge vakprofessionals zijn hét fundament van werkend Nederland. Hun vakmanschap is onmisbaar voor onze samenleving. Zo zijn vakwedstrijden een instrument van bedrijfsleven en onderwijs samen, waarmee ze aankomend talent en vakmanschap stimuleren en beroepsonderwijs verder promoten.

Bijzondere leerervaring
(V)mbo’ers krijgen door hun deelname aan vakwedstrijden niet alleen een bijzondere leerervaring, maar groeien ook verder in persoonlijke ontwikkeling. Ze weten beter wat ze willen bereiken. Rico Nieuwkoop won vorig jaar zilver bij de finale autotechnicus en mocht naar WorldSkills in Abu Dhabi. ‘Na de nationale finale had ik nooit verwacht dat ik Nederland op het WK mocht vertegenwoordigen. Door al deze vakwedstrijden ben ik als persoon en vakman enorm gegroeid. Je leert hoe je moet focussen, je hebt telkens nieuwe mensen om je heen en je werkt op hoog niveau. Die ervaring pakt niemand mij meer af en is voor het leven.’

WorldSkills Netherlands
WorldSkills Netherlands ontwikkelt en organiseert Skills Heroes vakwedstrijden voor mbo en Skills Talents vakwedstrijden voor leerlingen uit het vmbo. Hiervoor werkt ze samen met partners uit onderwijs en bedrijfsleven. WorldSkills Netherlands begeleidt ook Team Nederland naar EuroSkills en WorldSkills, de Europese en wereldkampioenschappen voor beroepen.