Ruim dertig nieuwe keuzedelen gepresenteerd

SBB heeft eind september 32 nieuwe keuzedelen gepresenteerd aan minister Bussemaker. Nadat de minister de keuzedelen heeft vastgesteld, kunnen scholen ze daadwerkelijk aanbieden aan studenten.

Een van de nieuwe verbredende onderdelen is Drones-techniek. Hierbij krijgen studenten de mogelijkheid technische vaardigheden en onderliggende kennis aan te leren, zodat zij een drone kunnen besturen. Daarnaast wordt er in dit onderdeel ruim aandacht besteed aan onderhoud en aanpassing van de technische functionaliteit van het apparaat. De student leert over materialen- en motorenkeuze, elektronica en ICT wat betreft drones. De wet- en regelgeving rondom het vliegen met drones komt uiteraard ook aan bod.

Insecten
Een ander nieuw keuzedeel is het kweken en verzorgen van insecten. Hierbij heeft het keuzedeel twee doelen: ten eerste om de levende insecten in te zetten voor bijvoorbeeld de bestuiving van gewassen of wetenschappelijke doeleinden. Het tweede doel is het telen van insecten als grondstof voor voeding of farmaceutische doeleinden.

Sportvelden
Er zijn ook verdiepende keuzedelen geïntroduceerd. Onderhoud van sportvelden en golfbanen is er hier één van. Studenten leren over onderhoud van onder andere verschillende soorten velden en grassen, over bodem- en waterhuishouding, voedingsstoffen en bemesting en over het werken op een sportveld of golfbaan.

Voorstellen
Op verzoek van onderwijs en bedrijfsleven ontwikkelt SBB voortdurend nieuwe keuzedelen. Heb je zelf een wens of idee, doe dan een voorstel. Op de SBB-website vind je een actueel overzicht van voorgestelde keuzedelen.

Lees ook: Veel keuzedelen liggen nog op de plank