SBB en Praxis slaan handen ineen

SBB en doe-het-zelf keten Praxis gaan samen de praktijkopleiding voor vakmensen in het beroepsonderwijs verbeteren. Dat biedt voordelen voor beide partijen, en natuurlijk voor de studenten die via Praxis de arbeidsmarkt betreden.

Praxis is met bijna 150 winkels een van de grootste doe-het-zelf-ketens van Nederland. In vrijwel alle filialen lopen mbo-studenten stage of werken ze in een leerbaan. Zo worden deze studenten in de praktijk geschoold. Die opleiding op de werkvloer verbetert door de samenwerking. Ook worden afspraken gemaakt over het erkennen van zelfstandige filialen van Praxis als leerbedrijf. Die erkenningen bepalen voor welke studies een winkel studenten mag opleiden.

Retail en logistiek
In de afgelopen twee jaar hebben ruim negenhonderd jongeren een stage of leerbaan doorlopen bij Praxis. Ongeveer driehonderd van hen volgden een BBL-traject. De winkelketen begeleidt studenten in de richtingen retail en logistiek. In beide sectoren is door de aantrekkende economie sprake van een toegenomen vraag naar personeel. Vooral met opleidingen tot ‘Eerste verkoper’, ‘Manager retail’ of ‘Logistiek medewerker’ zijn de baankansen voor studenten goed.

Project ‘Boris’
In de overeenkomst worden ook afspraken opgenomen over leerlingen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze leerlingen, die van het voortgezet speciaal onderwijs (vso) of van praktijkonderwijs komen, kunnen via project ‘Boris’ aan de slag bij leerbedrijven. Zo kunnen ze een praktijkverklaring behalen, waarmee ze aan toekomstige werkgevers kunnen laten zien wat ze in huis hebben. Praxis helpt zo mee om deze jongeren de eerste stap te laten zetten op de arbeidsmarkt.