Scholen willen ‘leven lang ontwikkelen’ voor iedereen

Iedere werkende Nederlander krijgt het recht om jaarlijks op kosten van de overheid één week scholing te volgen. Dat plan lanceren de koepelorganisaties van mbo-scholen, hogescholen en universiteiten.

In het plan ‘Een leven lang ontwikkelen voor iedereen’ stellen MBO Raad, de Vereniging Hogescholen (VH) en de Vereniging van Universiteiten (VSNU) voor om een systeem van leerrechten in te voeren. Volgens dit systeem zou iedere Nederlander vanaf 27 jaar het recht hebben om jaarlijks op kosten van de samenleving een week lang scholing te volgen. De drie organisaties overhandigden dit plan maandag 21 september aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Publieke verantwoordelijkheid

Volgens Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen voelen de onderwijsinstellingen een publieke verantwoordelijkheid voor een leven lang ontwikkelen. De redenatie is bekend: door snelle veranderingen op de arbeidsmarkt wordt omscholing steeds belangrijker. De coronacrisis zorgt nog eens voor een versnelling. ‘Wij willen dat iedereen de kans krijgt om te kunnen bij-, her- of omscholen,’ zegt Maurice Limmen. Volgens Adnan Tekin, sinds kort voorzitter van de MBO Raad, kunnen leerrechten bijdragen aan het realiseren van gelijke kansen voor iedereen: ‘Wij zijn voor een systeem van individuele leerrechten, omdat je op die manier zoveel mogelijk mensen toegang geeft tot onderwijs. Een individueel scholingsbudget neemt de drempel weg om mogelijkheden te benutten.’

‘Doorbraak’

Ook de universiteiten doen mee aan het plan. Voorman Pieter Duisenberg zegt een ‘doorbraak’ te willen realiseren: ‘Met dit plan willen wij een doorbraak teweegbrengen in leven lang ontwikkelen. Wij voorzien een publiek aanbod voor bij- en omscholing voor volwassenen van alle leeftijden en op alle niveaus, modulair aangeboden en gecertificeerd. Daar willen wij graag aan werken en we vragen het kabinet dit te faciliteren.’

Variant

Het voorstel van de drie onderwijsorganisaties is niet het eerste plan dat mikt op een doorbraak in de scholing van volwassenen. Het aantal onderzoeksrapporten dat de afgelopen jaren hiervoor verscheen, is bijna niet meer te overzien. Het voorstel ‘Een leven lang ontwikkelen voor iedereen’ is een variant op het voorstel voor leerrechten dat in juni 2019 werd ontwikkeld door onderzoeksbureau SEO. In dat voorstel zouden de leerrechten ruimer zijn naarmate de initiële opleiding minder uitgebreid was. Voor universitair opgeleiden zouden er dan amper leerrechten overblijven, omdat die al vele jaren bekostigd onderwijs hebben genoten. In het huidige voorstel krijgt daadwerkelijk iedereen recht op een week scholing per jaar. Wel is in het plan nog opgenomen dat werknemers met een diploma tot mbo-niveau 2 recht krijgen op twee weken scholing per jaar in plaats van één.

Lees het plan Een leven lang ontwikkelen voor iedereen

Lees ook: Raad van State kritisch over leven lang ontwikkelen