Scholingsbudget opnieuw jaar uitgesteld

Het opleidingsbudget waar werknemers gebruik van kunnen gaan maken om te investeren in leven lang ontwikkelen komt pas beschikbaar vanaf 2022. UWV, de beoogde uitvoeringsorganisatie, krijgt invoering niet eerder elkaar.

De regering wil een doorbraak realiseren op het gebied van ‘leven lang ontwikkelen’. Voor dit belangrijke onderwerp maakt het kabinet echter geen extra geld vrij. In plaats hiervan wordt de huidige fiscale scholingsaftrek omgebouwd tot een individueel scholingsbudget. Op basis van dit STAP-budget kunnen werkenden of werkzoekenden straks een cursus of opleiding volgen van maximaal zo’n € 800 (exclusief BTW). Hiervoor zal jaarlijks zo’n 200 miljoen euro beschikbaar zijn, het bedrag dat tot op heden jaarlijks wordt besteed aan de scholingsaftrek.

Uitstel

Waar minister Koolmees al eerder in een brief aan de Tweede Kamer liet weten het scholingsbudget uit te stellen tot 2021, maakt hij nu bekend dat de regeling nog een jaar wordt uitgesteld. Het is nu de bedoeling dat werknemers vanaf 1 januari 2022 gebruik kunnen maken van het STAP-budget. De reden voor het uitstel is dat UWV, de beoogde uitvoerder, een eerdere implementatie niet voor elkaar krijgt. In de brief schrijven de ministers Koolmees en Van Engelshoven: ‘Het is een omvangrijke opgave voor het UWV om de naar verwachting grote aantallen aanvragen en toekenningen van het STAP-budget te verwerken. De implementatie van het STAP-budget komt voor het UWV naast de andere opgaven die het UWV heeft bij de uitvoering van het Regeerakkoord. Gezien de ook grote digitale component is eerdere implementatie niet haalbaar.’ In de brief staat bovendien dat een aantal onderdelen van het STAP-budget pas na 1 januari 2022 ontwikkeld zullen worden.

Leercultuur

Het is dus nog even wachten op de in het Regeerakkoord aangekondigde doorbraak rond leven lang ontwikkelen. Vanaf volgend jaar kunnen mkb-bedrijven al wel gebruikmaken van een stimuleringsregeling om de ontwikkeling van een leercultuur te bevorderen. Ook komt er extra geld beschikbaar voor leerbanen in de sectoren landbouw, horeca en recreatie. Bedrijven in deze sectoren kunnen subsidie krijgen voor het creëren van extra bbl-plekken.

Lees de brief van de ministers Koolmees en Van Engelshoven over leven lang ontwikkelen. Op donderdag 14 november vergaderde de Tweede Kamer over ‘leven lang ontwikkelen’. Veel Kamerleden toonden zich teleurgesteld over het nieuwe uitstel. 

Lees ook: STAP-budget bedraagt maximaal 1.000 euro per jaar