‘Scholingssubsidies gaan niet naar tekortsectoren’

De scholingssubsidies die het kabinet sinds de coronacrisis beschikbaar stelt, gaan te weinig naar de sectoren die kampen met personeelstekorten. Bovendien profiteren vooral hoogopgeleiden van de subsidies. Met die kritiek komt onderzoeksbureau Investico.

Volgens onderzoeksjournalisten van Investico is er veel kritiek te leveren op de regeling ‘Nederland leer door’. Deze regeling introduceerde minister Koolmees van Sociale Zaken in de zomer van 2020 als onderdeel van het nationale corona-steunpakket. Door de coronacrisis was er veel minder werk in sectoren als de horeca. Via ‘Nederland leert door’ zouden met werkloosheid bedreigde werknemers zich kunnen omscholen naar sectoren met grote baankansen.

Kritiek

De kritiek die Investico levert is niet mals. Zo gaan de subsidies voor 70 procent naar sectoren die helemaal niet kampen met personeelstekorten. Daarnaast zijn er slimme bedrijven die met weinig diepgravende online cursussen een groot deel van de subsidies wegkapen. Onderwijsinstellingen die daadwerkelijk opleiden voor tekorten op de arbeidsmarkt, vissen echter achter het net.

Hoogopgeleiden

Een ander kritiekpunt: de subsidies gaan vooral naar hoogopgeleide werknemers. Dat geldt bijvoorbeeld voor de ontwikkeladviezen die loopbaancoaches geven. Ook bij eerdere rondes bleek al dat met name hoogopgeleiden gebruikmaken van loopbaanadviezen. ‘Loopbaanadviseurs zien vooral luxe-hbo’ers tegenover zich zitten’, zo schrijft Investico. Er zijn ook coachingsbedrijven die flink profiteren van de subsidies. Deze bedrijven incasseren zelf de subsidies, en huren vervolgens tegen scherpe tarieven loopbaanadviseurs in.

Misbruik

In een reactie geeft het ministerie van Sociale Zaken aan te zullen onderzoeken of bedrijven misbruik maken van de subsidieregeling. Als dat zo is, dan zal dat leiden tot ‘intrekking en terugvordering’ van de subsidies. Voor het overige geeft het ministerie aan dat de subsidieregeling in grote haast is opgesteld. Daarom besloot het ministerie om zich niet specifiek te richten op lager opgeleiden of sectoren met tekorten.

Lees hier meer over het onderzoek van Investico. Inmiddels heeft de VVD-fractie Kamervragen gesteld aan minister Van Gennip.

Lees ook: Vooral hoogopgeleiden maken gebruik van ontwikkeladviezen