Sil de Weerd: uitblinker met een missie

Hij durft het, met nog een krappe maand campagnevoeren te gaan, niet hardop uit te spreken. Maar Sil de Weerd, student aan het Clusius College, kan op 23 november zomaar tot het selecte groepje finalisten van de Mbo-Ambassadeursverkiezing (v/h Uitblinker) behoren. Een interview met de huidige nummer 2 uit het klassement.

Op donderdag 23 november weten we welke mbo-student zich een jaar lang Mbo-Ambassadeur mag noemen. Dit jaar organiseert Dit is mbo alweer de zestiende editie van deze verkiezing (voorheen Uitblinkersverkiezing). Een ambassadeur is een mbo-student die naast zijn studie een bijzondere prestatie heeft geleverd. Bovendien weet hij de trots voor het beroepsonderwijs op de maatschappij over te brengen. Er doen 39 ambassadeurs mee: zij zijn dit voorjaar gekozen door hun scholen.

Bewuste voeding
Een van de kanshebbers is Sil de Weerd, eindejaarsstudent aan de niveau 4-opleiding Voeding & Voorlichting van het Clusius College. ‘Mijn enthousiasme en mijn passie vielen kennelijk op’, verklaart hij zijn verkiezing tot ambassadeur van zijn school. ‘Ik ben eigenlijk al sinds mijn 14de bezig met bewuste voeding. Ik sportte veel en ging daar steeds serieuzer mee om. Gezonde voeding is daarbij erg belangrijk. Maar wat is nou wel gezond en wat niet? Daarover is veel verschillende informatie. Wat is de waarheid? Ik ben me daarin gaan verdiepen. Die zoektocht vond ik gaandeweg leuker en leuker worden. De opleiding Voeding & Voorlichting was dan ook een logische vervolgstap. Het werd een passie, waarbij ik ’s avonds vaak op internet dieper inging op de lesstof die we die dag op school hadden gekregen. Ik vergaarde veel kennis, die ik vervolgens op medestudenten kon overdragen. Dat viel de mensen hier op school op. En zo kwam het dat ik verkozen werd als ambassadeur van het Clusius College.’

Passie overbrengen
Sinds zijn ambassadeurschap wordt Sil voor allerlei activiteiten gevraagd. ‘Elke maandag ga ik naar de diverse vestigingen van het Clusius College om daar les te geven aan de vierdeklassers van het vmbo – onze school biedt namelijk onderdak aan zowel vmbo’ers als mbo’ers. Ik vertel hen dan over mijn opleiding en over voeding en probeer hen te enthousiasmeren om voor deze richting te kiezen. Ook heb ik de eerstejaars van mijn opleiding mogen toespreken. Verder ga ik ook naar allerlei bijeenkomsten en evenementen. Zo heb ik op 27 september op de Landbouwdag in Alkmaar voedselvoorlichting geven aan mensen die vragen hadden over gezonde en duurzame voeding [zie foto]. Verder ga ik op 19 oktober naar een netwerkmiddag van Jong Leren Eten. Ik ga daar praten over de bewustwording van voeding bij jongeren en kinderen. Ik krijg dus steeds de kans om mijn passie voor eten en gezondheid over te brengen op anderen. Voorlichting geven, zeker aan jonge mensen, is sowieso mooi en hoort ook bij mijn opleiding. Maar het is voor mijn campagne natuurlijk ook wel handig dat ik zoveel mensen te spreken krijg. Als je je kennis deelt met anderen en voorlichting geeft, zijn mensen eerder bereid om ook iets voor jou te doen. En dat merk ik tot nu toe volop.’

Imago mbo oppoetsen
De ambassadeurs mogen tot en met 8 november campagnevoeren. Daarna begint het aftellen naar 23 november, de dag van de finale. Natuurlijk wil Sil graag winnen, maar de verkiezing heeft hem sowieso al veel gebracht: zijn passie is alleen maar gegroeid. Wat er ook gebeurt: hierna volgt de hbo-opleiding Voeding en Dietetiek. Verder heeft de toekomstige diëtist de kans gekregen om jongeren bewuster te maken van het belang van gezonde voeding. De verkiezing is ook een goede zaak voor het Clusius College, dat hem ondersteunt met promomateriaal en ‘speaker slots’ op bijeenkomsten. ‘Mijn school krijgt veel positieve publiciteit’, zegt Sil. ‘Dat geldt eigenlijk voor het gehele mbo: door de verkiezing en de aandacht erom heen krijgt het middelbaar beroepsonderwijs een beter imago. Dat verdient dit onderwijs, want zonder mbo’ers zijn we nergens.’