Skillspaspoort: nuttige aanvulling op diploma

Om in te spelen op de veranderende arbeidsmarkt, kunnen werknemers hun vaardigheden vastleggen in een ‘skillspaspoort’. Zo’n paspoort kan een belangrijke aanvulling op een diploma zijn.

Beroepen veranderen in hoog tempo door digitalisering, automatisering en robotisering. Om op deze veranderingen in te spelen is het essentieel dat werknemers tijdig en regelmatig nieuwe skills aanleren. Een helder overzicht van bestaande en gewenste skills kan werkenden, werkzoekenden en studenten helpen bij hun loopbaanontwikkeling.

Randvoorwaarden

In het onderzoek ‘Vrij reizen over de Nederlandse arbeidsmarkt: randvoorwaarden voor een succesvol skillspaspoort’ hebben de hogescholen van Amsterdam en Arnhem/Nijmegen en Deventer (Saxion) de mogelijkheden van een skillspaspoort onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers en werknemers over het algemeen positief staan tegenover het idee. Werkgevers kunnen het paspoort bijvoorbeeld gebruiken om inzicht te krijgen in de vaardigheden van personeel en sollicitanten. Werknemers zien deze voordelen ook. Maar ze geven ook aan dat ze zelf de controle willen hebben over de informatie in het skillspaspoort. Privacy en zelfbeschikking zijn dus belangrijke randvoorwaarden.

Onderwijs

Ook onderwijsexperts zijn positief over het skillspaspoort. Zij zien het als een nuttige aanvulling op diploma’s. Het paspoort kan een actueler en vollediger beeld van de vaardigheden geven, zorgen voor erkenning van diverse vormen van leren, en zorgen voor meer maatwerk in leven lang ontwikkelen. De onderzoekers zien het invoeren van een skillspaspoort als een ambitieuze stip aan de horizon.

Het rapport ‘Vrij reizen over de Nederlandse arbeidsmarkt’ is hier te vinden

Lees ook: Talentenpaspoort brengt vaardigheden in beeld