De gedwongen sluiting van de mbo-scholen is met één week verlengd. In de week na de kerstvakantie (10-14 januari) kunnen de scholen online les geven. Op vrijdag 14 januari zal het nieuwe kabinet een nieuw besluit nemen over het onderwijs.
Anders dan het primair en voortgezet onderwijs blijven het mbo en het hoger onderwijs voorlopig gesloten. Tot deze maatregel heeft het kabinet besloten omdat vooral in de leeftijdscategorie van 18 tot 30 jaar het aantal besmettingen toeneemt. Voor het mbo blijft overigens een groot aantal uitzonderingen van kracht. Zo mogen alle studenten op de niveaus 1 en 2 wel naar school. Ook het praktijkgericht onderwijs, bij veel mbo-opleidingen de hoofdmoot van het curriculum, vindt op school plaats. Daarnaast kunnen ook examens fysiek op school worden afgenomen. Volgens John van der Vegt (ROC van Twente) blijft ongeveer de helft van het onderwijs op het mbo fysiek mogelijk. De stelling dat mbo-studenten onderwijs op afstand krijgen, is dan ook volgens hem wat kort door de bocht.
Losse schroeven
Studentenorganisatie JOB is niet blij dat mbo-scholen grotendeels dicht blijven. Volgens JOB hebben studenten veel last van mentale problemen. Bovendien neemt de kans op werk voor mbo-afgestudeerden volgens JOB af. ‘Het mbo staat op losse schroeven’, aldus JOB. De studentenorganisatie hoopt dat het nieuwe kabinet op vrijdag 14 januari besluit om de mbo-scholen weer volledig te openen.
Duidelijkheid
Er zijn ook mbo-scholen die al eerder besloten hebben voorlopig door te gaan met online onderwijs. Zo heeft mboRijnland al voor de Kerst besloten tot eind februari online onderwijs te verzorgen. Hiermee wil de school ‘duidelijkheid, stabiliteit en rust’ creëren, voor zowel studenten als docenten. Een woordvoerder: ‘We hebben het afgelopen jaar zo veel geschakeld tussen online en offline lessen en merken dat dit te veel onrust met zich meebrengt. We willen onze studenten graag duidelijkheid geven.’