SP-jongeren lanceren manifest: ‘Wij verdienen het’

De jongerenafdeling van de Socialistische Partij (SP) pleit in een manifest voor emancipatie van het mbo. Volgens het manifest verdienen mbo-studenten een goede beloning voor stages en verdienen zij het niet als ‘laagopgeleid’ te worden gezien.

In navolging van minister Dijkgraaf komt ook de SP op voor de emancipatie van het mbo. In een manifest somt de jongerenafdeling van de partij op wat mbo-studenten allemaal ‘verdienen’. Het gaat daarbij niet alleen om letterlijk verdienen (een stagevergoeding of een salaris), maar ook om immateriële zaken. Zo zien bijvoorbeeld veel mensen mbo-studenten als laagopgeleid en komt stagediscriminatie veel voor. Dat verdienen mbo-studenten volgens het manifest niet. Wel verdienen mbo-studenten om deel te mogen nemen aan het studentenleven.

Steun

De SP-jongeren lanceerden het manifest op het ROC van Twente. Daarbij was de boodschap dat iedereen die de actie steunt het manifest kan ondertekenen. De komende zomer zijn de SP-jongeren dan ook van plan door het hele land steun op te halen. Voorzitter Bastiaan Meijer: ‘Mbo-studenten trekken altijd aan het kortste eind. Stagevergoedingen zijn laag, het openbaar vervoer is slecht, ze mogen kroegen en verenigingen niet in. Bovendien kijken politiek en media op deze studenten neer. Met dit manifest moet daar een einde aan komen.’

Lees hier het manifest